Вие сте тук

ООН прие декларация за бежанците

Дата на публикуване: 
вторник, 20 Септември, 2016 - 09:51
Тема: 

Генералната асамблея на ООН прие политическа декларация, в която пое ангажимент да постави в безопасен ред глобалния мигрантски поток, който достигна до рекордните 21 милиона и 300 хиляди бежанци по света, съобщи БНТ.

Заместник-генералният секретар на ООН Ян Елиасон заяви пред 193-членната Генерална асамблея, че положените дотук усилия за опазването на безопасността на бежанците заслужават похвала, но сега настъпва моментът всички със задружни усилия да се справят с коренните причини за масовата миграция по цял свят.

Декларацията веднага попадна под критиките на редица групи от активисти в защита на човешките права, които я определиха като "недостатъчна". Днес предстои и втора среща на върха на ООН, посветена на глобалната бежанска криза, председателствана от президента на Съединените щати Барак Обама.

 

Споделянето на отговорността на глобално ниво за овладяването на мигрантските и бежанските потоци е от жизненоважно значение. Необходимо е държавите на произход, транзит и дестинация да предприемат съвместни действия в дух на взаимна подкрепа и солидарност. Това заяви държавният глава Росен Плевнелиев в изказване на пленарното заседание на срещата на високо равнище по широкомащабните мигрантски и бежански потоци в централата на ООН в Ню Йорк. Българският президент определи безпрецедентната глобална среща като възможност да бъде договорен глобален подход към управлението на мигрантските и бежанските потоци.

„Трябва да насочим вниманието си към първопричините за миграцията. Необходимо е да намерим трайно решение на конфликтите и да се борим с нарушаването на правата на човека, социално-икономическите трудности и липсата на добро управление в страните на произход“, призова президентът Росен Плевнелиев от трибуната на ООН.

Според държавния глава, спазването на международното право в областта на хуманитарните въпроси и правата на човека, ефективният контрол на границите и реадмисията са ключови елементи в управлението на миграцията. България приветства текста в приетата Декларация от Ню Йорк, който апелира за цялостно прилагане на действащите споразумения за реадмисия.

„Ефективният контрол на границите е от първостепенно значение. Това включва пълното зачитане на човешките права на лицата, имащи право на закрила, предотвратяването и борбата с незаконната миграция и каналджийството и премахване на трафика на хора. Изключително важно е да се направи ясно разграничаване между бежанците и икономическите мигранти, които не отговарят на условията за получаване на статут на бежанец. Много незаконни мигранти стават жертва на престъпни мрежи и трафик на хора, когато се опитват да преминават границите нелегално“, посочи още българският президент в изказването си.

Държавният глава подчерта още, че България стриктно спазва международното право в областта на хуманитарната дейност и правата на човека. „Обръщаме специално внимание на защитата на най-уязвимите – на жените, децата, особено непридружаваните деца, и на хората с увреждания. България също така предоставя хуманитарна помощ и помощ за развитие на страните на произход и транзит“, припомни Росен Плевнелиев.

България вече прие първата си Национална програма за презаселване и се присъединява към призива към държавите, които все още не са приели такива програми, да го направят възможно най-скоро.

„С приемането на Всеобхватната рамка за отговор на бежанската криза ще можем по-добре да защитаваме и помагаме на бежанците и да подкрепяме приемащите страни, като същевременно приемаме мерки, отчитащи тяхната легитимна загриженост по отношение на  сигурността. Предстоящата работа за приемане на Глобален пакт по бежанците през 2018 г. предоставя добра възможност за интегриране във Всеобхватната рамка на превенцията и преодоляването на първопричините“, каза още държавният глава.

В профила на външния министър Даниел Митов беше публикувано съобщение за резултатите от разговорите между него, вътрешния минисър Румяна Бъчварова и Димитрис Аврамопулос, еврокомисар по миграцията, вътрешните работи и гражданството:

България ще участва в предстоящия преговорен процес за приемане на Глобален пакт за сигурна, редовна и законна миграция, който ще набележи набор от принципи, ангажименти и общи разбирания между държавите членки на ООН по въпроса за международната миграция във всичките й аспекти – хуманитарна област, развитие, сигурност и права на човека, стана ясно още от изказването на българския държавен глава пред ООН. 

България играе много важна роля за справянето с миграционните процеси. С вицепремиера Румяна Бъчварова и министър Даниел Митов разговаряхме как може ЕК и Българското правителство да работят в тясно сътрудничество, за да могат да са в позиция, в която да кажат, че се справят със ситуацията. Това заяви Димитрис Аврамопулос, еврокомисар по миграцията, вътрешните работи и гражданството след срещата ни в сградата на ООН с вицепремиера Румяна Бъчварова.

Ситуацията е много комплицирана, много трудна, защото каналджиите са започнали да пренасочват миграционни потоци през България и ЕС.
Но България не е сама.
Европа стои до България и много скоро, на 6 октомври ще има среща в България, за да се даде старт на нов европейски отговор, на нов европейски проект, а именно, така наречената Европейска служба за граничен контрол и брегова охрана.

Целта на този проект е да можем по добре да управляваме и да пазим общите европейски граници, обясни оюе еврокомисар Аврамопулос след срещата.

България ще играе изключително важна роля на първо място да опазва собствените си граници, но в същото време и европейските граници и ще бъде част от европейската всеобхватна миграционна политика, категоричен беше еврокомисарят.

Бих искал да похваля българското правителство за усилията за справяне със ситуацията. Заключението е, че България играе изключително важна роля опазвайки външните граници на ЕС.

България не е сама, Европа предоставя техническа, финансова и експертна помощи и съм убеден, че от 6 октомври ще разгърнем нова глава на по ефективно управление на европейските граници. Бих искал да изразя своята благодарност към правителството на България и към моите добри приятели и колеги до мен за изключително доброто сътрудничество, заяви още Аврамопулос.