Вие сте тук

Научният комитет за граничните стойности на професионална експозиция търси членове

вторник, 21 Октомври, 2014 - 10:13
Тема: 

В Официалния вестник на ЕС от 21 октомври е публикувана покана за изразяване на интерес, насочена към научни работници, които желаят да кандидатстват за членове на Научния комитет за граничните стойности на професионална експозиция (SCOEL) през шестия мандат на Комитета.

Членовете на SCOEL ще бъдат назначени в лично качество за срок от три години.

Очаква се шестият мандат на SCOEL да започне в началото на 2015 г.

Първоначално SCOEL е създаден с цел да извършва оценка на въздействието на професионалната експозиция на химични агенти върху здравето. Неотдавна методите на работа на SCOEL се привеждат в по-тясно съответствие с общите правила на Комисията за експертните групи. За постигането на това съответствие и с цел да се гарантират прозрачност и равни възможности за висококвалифицирани научни експерти със съответната специализация, се предвижда нова процедура за подбор на членове чрез открита покана за изразяване на интерес. Подчертава се също така непреходната важност на етичните принципи за високо качество, независимост и безпристрастност като основа за работата на SCOEL.

Основната задача на SCOEL е да препоръчва основани на здравни критерии гранични стойности на професионална експозиция, като оценява въздействието от експозиция на въздушна среда. Препоръчаните нива трябва да бъдат определени така, че дори при редовно повтаряща се експозиция през целия трудов живот да има гаранция, че това на никакъв етап няма да доведе до вредно въздействие върху здравето на лицата, които са били изложени на химични вещества, и/или тяхното потомство (доколкото понастоящем е възможно да се прогнозира). Възможно е за някои неблагоприятни въздействия (по-специално генотоксичност, канцерогенност и респираторна сенсибилизация) да не може да се определи безопасно прагово равнище на експозиция въз основа на наличните за момента познания. В тези случаи SCOEL може да предвиди поредица от степени на експозиция, за които да прогнозира рисковете.

Информация за работата на SCOEL, по-специално по отношение на методологията за получаване на гранични стойности на професионална експозиция, и списъкът на приетите препоръки са на разположение на адрес: 

http://ec.europa.eu/social/main.jsp?catId=148&langId=en&intPageId=684

Членовете на SCOEL трябва да са висококвалифицирани независими научни експерти. Те трябва да са със специализация в различни области, свързани с химични агенти, по-специално химия, токсикология, епидемиология, трудова медицина и хигиена на труда. Те трябва да имат също обща компетентност за определянето на гранични стойности на професионална експозиция.

От членовете се очаква да присъстват на заседанията на SCOEL най-малко четири пъти годишно. Те трябва да имат активен принос в научните обсъждания, да извършват преглед на документи, да дават мнения по тях и да изпълняват задачите на председател и/или докладчици (отговорници по определена преписка).

От членовете на SCOEL ще се изисква да изпълняват следните задачи:

  • да допринасят за подготовката, обсъждането и приемането на научни препоръки за гранични стойности на професионална експозиция, като изпълняват задачите на докладчик или подпомагат работата на докладчика;
  • да допринасят за изготвянето на научни становища по въпроси, свързани с химични агенти, по искане на Комисията;
  • да предоставят съвети по провеждането и организацията на научните дейности на SCOEL.

Работните документи на SCOEL са на английски език. Заседанията също се провеждат на английски език. Те са свързани със задълбочена подготвителна работа, включително предварителен прочит на документи, критични оценки и съставяне на документи.

От кандидатите се изисква да поемат ангажимент, че ако бъдат избрани, активно ще участват в дейностите на SCOEL.

Процедурата за подбор включва два етапа:

  • проверка за допустимост на заявленията;
  • оценка дали кандидатите отговарят на критериите за подбор, и изготвяне на списък с най-подходящите кандидати.

Критерии за допустимост

Всяко заявление ще бъде проверено по следните критерии за допустимост:

  • висше образование в научна област, свързана с работата на SCOEL;
  • най-малко десет (10) години трудов стаж в област, свързана с работата на SCOEL, придобит след завършване на посоченото образование;
  • гражданство в държава-членка на ЕС;
  • способност за работа на английски език: успешно представилите се кандидати трябва да могат да четат и да подготвят писмено и устно доклади на английски език, тъй като на този език е написана по-голямата част от съответната литература в международен план.

Научните работници, които възнамеряват да се кандидатират, се приканват да попълнят и да подадат електронния формуляр за кандидатстване, който е на разположение на адрес:

http://ec.europa.eu/eusurvey/runner/SCOEL

С цел да се улесни процедурата за подбор, кандидатите се приканват да попълнят формуляра за кандидатстване на английски език.

Крайният срок за подаване на заявления за членове на SCOEL е 15.12.2014 г. (часова зона GMT +1).

Ще бъдат разглеждани само правилно попълнени електронни заявления, подадени чрез посочения по-горе уебсайт.

Настоятелно се препоръчва кандидатите да не изчакват последните няколко дни преди крайния срок, тъй като натовареният интернет трафик или проблем с интернет връзките може да им попречат да представят заявлението си навреме. След изтичането на срока заявления не се приемат.

Пълния текст на обявлението можете да видите и изтеглите оттук:

Покана за изразяване на интерес – Научен комитет за граничните стойности на професионална експозиция (SCOEL) (536.06 KB, PDF) 



 

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.