Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.
Вие сте тук
Евродепутатите искат да намалят допустимия процент захар в бебешките храни
Предложение за правила на ЕС, които биха позволили бебешките храни да продължат да съдържат до три пъти повече захар от препоръчаното от Световната здравна организация, беше блокирано от Европейския парламент в сряда, тъй като не защитават пеленачетата и малките деца от затлъстяване. Вместо това, евродепутатите настояват за намаляване на съдържанието на захар до препоръчаните от СЗО стойности, съобщава пресслужбата на ЕП.
„Днешният вот е важна стъпка за осигуряване на правила на ЕС за бебешките храни, за които здравето да е първостепенен приоритет. Предложението на Комисията щеше да разреши бебешките храни да съдържат значително по-високи нива на захар от препоръчаните от Световната здравна организация. Въвеждането на такива високи нива на захар в храните, особено в толкова ранна възраст, щеше да допринесе за повишаване на равнищата на детско затлъстяване и би могло да се отрази на развиващите се вкусови предпочитания при децата. Особено за кърмачета и малки деца добавената захар трябва да бъде сведена до минимум“, каза Кийт Тейлър (Зелените, Великобритания), който беше изготвил възражението.
Евродепутатите считат, че предложението на Комисията „противоречат на всички здравни съвети, отправени от Световната здравна организация (СЗО) и от научните комитети в държавите членки, които препоръчват значителни намаления в общата консумация на захар...“.
СЗО препоръчва ограничаване консумацията на захар до по-малко от 10% от общата енергийна стойност. Въпреки това, предложението на Европейската комисия продължава да позволява 30% от енергията в бебешките храни да се осигуряват от захар (7,5 g захар/100kcal са равни на 30 kcal от захар в 100 kcal енергия).
„Като има предвид, че в момента лошият режим на хранене е основната причина за заболяване и смъртност в световен мащаб — по-голяма от тютюна, алкохола и липсата на физическа активност, взети заедно“, „максимално позволеното ниво на захар следва да бъде значително понижено, в съответствие с препоръките на СЗО“, казват още евродепутатите.
Евродепутатите са на мнение също така, че от предпазливост нови технологии като ГМО и нанотехнологиите, чиито дългосрочни рискове не са все още известни, трябва да бъдат забранени за тези храни.
ОСП: Говори науката
Платени публикации
Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“
Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.
Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.
Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.
В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.