Вие сте тук

"Немият вик на насилието"

Дата на публикуване: 
сряда, 19 Ноември, 2014 - 15:01
Дата на събитието: 
петък, 21 Ноември, 2014 - 11:00

Илияна Йотова, евродепутат от Групата на социалистите и демократите в Европейския парламент, зам.-председател на Комисията за граждански свободи, правосъдие и вътрешни работи и член на Комисията по правата на жените и равенство между половете, организира конференция "Немият вик на насилието", посветена на международния ден за борба с насилието срещу жените.

Конференцията ще се състои на 21 ноември 2014 г. в град Ямбол, Хотел "Диана Палас", ул. "Иван Вазов" 2.

Предвижда се уебстрийминг на конференцията, на линк http://www.iliana.info/?page_id=887. Запис от конференцията също ще бъде качен онлайн.

25 ноември е обявен за международен ден за борба с насилието срещу жените от ООН с решение, взето на Общото събрание от 1999 г. Всяка четвърта жена в света е жертва на домашно насилие. Според УНИЦЕФ в последните няколко десетилетия повече от 60 милиона жени са убити от член на семейството си. В Германия около 50 000 жени и деца годишно търсят убежище в специализирани центрове. В България един милион българки са били насилвани физически, сексуално и психически сочат последните изследвания.

Програмата предвижда участието на експерти по темата за правата на жените, представители на гражданското общество, адвокати, служители на МВР, психолози, членове на международни институции и евродепутати. На конференцията ще бъде представено общоевропейското проучване на Европейската агенция за основните права (FRA) "Насилието срещу жени".