Вие сте тук

Конференция „Предстоящи предизвикателства пред българската икономика, произтичащи от членството в Европейския съюз“

Дата на публикуване: 
понеделник, 17 Ноември, 2014 - 13:39

Експерти на Европейската комисия ще представят гледната точка на Брюксел по два от ключовите приоритети пред икономическата политика на България – участието в Европейския банков съюз и Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции на конференцията „Предстоящи предизвикателства пред българската икономика, произтичащи от членството на страната в Европейския съюз“. Тя ще се проведе на 18 ноември 2014 г. в Кемпински хотел Зографски от 09.00 часа.

Част от въпросите, на които форумът ще се опита да даде отговор, са:

Какви са ползите и разходите от участието в Единния банков надзорен механизъм на ЕС и какви са позициите на страните извън еврозоната?

Остава ли присъединяването на България към Банковия съюз приоритет за новото правителство и какви са следващите стъпки пред България в тази насока?

По какъв начин Трансатлантическото партньорство за търговия и инвестиции ще се отрази на Европейския съюз и на България?

Ясни ли са позициите на България и бизнес средите в страната в рамките на преговорите между ЕС и САЩ?

Събитието се организира от Института за икономическа политика с подкрепата на Представителството на Европейската комисия в България. Форумът е десетата тематична конференция от поредица „Конкурентоспособност на българската икономика“, която Институтът реализира с подкрепата на Фондация „Ханс Зайдел“, България от 2009 г. досега.

За основни говорители в двата тематични панела на конференцията са поканени:

Владислав Горанов, Министър на финансите на Република България (очаква се потвърждение)

Д-р Ян Шмитц, Генерална дирекция „Търговия“, Европейска Комисия, Брюксел

Аглика Събева – Цветанова, Съветник „Икономическо управление и европейски семестър“, Представителството на Европейската Комисия в България

Доц. Калоян Симеонов, Катедра Европеистика, СУ „Св. Климент Охридски“

Петя Цекова, Главен икономист, Обединена Българска Банка

Диана Найденова, Директор на Дирекция „Външноикономическа политика“, Министерство на икономиката и енергетиката на Република България

Георги Шиваров, Зам.-председател на Българската стопанска камара

Марк Дилард, Съветник по политическите и икономическите въпроси, Посолство на САЩ, София