Вие сте тук

Близо 120 млн. лв. ще инвестира София в центъра на града до 2018 г.

Дата на публикуване: 
четвъртък, 30 Юни, 2016 - 17:21
Тема: 
Общината е готова с проекти за общо 117 млн. лв., които да бъдат инвестирани в централната градска част на София преди европредседателството на България през 2018 г. Това съобщи столичният кмет Йорданка Фандъкова, която във вторник подписа договора с управляващия орган по ОПРР. Общото финансиране за столицата по програмата до 2023 г. е 280 млн. лв., като 238 млн. лв. са безвъзмездна европейска помощ, а останалата част е националното съфинансиране.
Съгласно заложените цели до 2018 г. Столичната община трябва да е усвоила и реализирала поне 20% от заложеното в инвестиционната си програма, за да няма загуба на средства, отчете регионалния министър Лиляна Павлова. Това означава, че трябва да бъдат усвоени най-малко 49 млн. лв. От думите на Фандъкова стана ясно, че София има списък с проекти на над двойно по-голяма стойност. Одобрената инвестиционна програма на столицата засега не е публикувана, но Фандъкова обеща тя да бъде налична на сайта на Столичната община след празниците.
 
Инвестиции преди председателството

Близо 60 млн. ще струва пълната промяна на пространствата около Народното събрание и храм-паметника "Александър Невски", площад "Славейков" и ул. "Граф Игнатиев", като ще се реализират проектите на архитектурно студио "А.Д.А.", което спечели конкурсите за т.нар. втора и четвърта зона на централната част. "Граф Игнатиев" трябва да се превърне в пешеходна зона като бул. "Витоша", а ул. "Шишман" - да е пешеходна през почивните дни.

В инвестиционната програма е заложен ремонт на два парка – Западен парк, който е доста занемарен, а за близо 1.8 млн. лв. ще бъде обновен и "Заимов", въпреки че той бе ремонтиран преди няколко години. Кметът уточни, че планът предвижда обновяване на настилки, водопровод, канал, изграждане на поливни системи, видеонаблюдение, изграждане на детски площадки, автоматизирана тоалетна, озеленяване.
Трамвайният транспорт ще е приоритет за този програмен период, след като в миналия бе акцентирано на доставки на нови автобуси и тролеи в столицата, отбеляза кметът. В градския транспорт на столицата трябва да бъдат инвестирани 126 млн. лв. до 2023 г., което включва и закупуване на 13 нови трамвая. Приоритетна задача сега е цялостната реконструкция на трасето на трамвай 5 на бул. "Цар Борис Трети" до Съдебната палата, като релсите ще бъдат озеленени до площад "Македония".

Трамвайният транспорт ще е приоритет

Ще се обновят и 26 училища и детски градини. Освен мерките за енергийна ефективност, които се изпълняваха и досега, новото е, че ще бъдат обновени и дворовете, ще се направят и спортни площадки, каза Фандъкова. Иначе програмата до 2023 г. предвижда и над 15 млн. лв. за обновяването на гимназии, които не са общински, и 36 млн. лв. за обновяването на 11 висши училища.

До 2018 г. трябва да бъде демонтиран и паметникът "1300 години България" пред НДК. Общината отдавна взе решение за това, но непрекъснатите обжалвания на автора на скулптурата проф. Старчев пречат то да се случи.
Повечето от тези дейности са планирани да започнат през 2017 г. и да приключат до средата на 2018 г., когато България за първи път ще поеме председателството на ЕС, затова и процедурите около обществените поръчки трябва да са стегнати и да стартират скоро.

Проект "Столица Европа" се изпълнява с финансовата подкрепата на Столична община Програма Европа, 2016 г. от Фондация „Център за модернизиране на политики”

Цялата отговорност за съдържанието на тази страница се носи от Фондация „Център за модернизиране на политики” и при никакви обстоятелства не може да се приема, че отразява официалното становище на Столична община.