Вие сте тук

Министър Павлова представи програмата на Българското председателство пред четири от парламентарно представените партии

Дата на публикуване: 
петък, 3 Ноември, 2017 - 12:16

Министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС 2018 Лиляна Павлова представи днес приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС пред парламентарните групи на ГЕРБ, „БСП за България“, „Обединени патриоти“ и ВОЛЯ. Срещата с ДПС е насрочена за вторник, 7 ноември.

Министър Павлова подчерта, че приоритетите на триото държави  Естония – България – Австрия, бяха приети още на 20 юни т. г. от Съвет „Общи въпроси“ в Брюксел, а проектът на Програма на Република България за Председателството на Съвета на ЕС бе одобрена от Министерския съвет на 12 юли 2017 г. Оттогава програмата е на обществено обсъждане с министерствата, с различните институции и обществеността.

Гражданските дискусии се провеждат активно в цялата страна, каза министър Павлова и запозна депутатите с проведените досега над 30 дебата с работодателски и браншови организации, с академичния, неправителствения сектор, медии и др. Посочени бяха и двата лъча от обществени дискусии с мрежата от информационни центрове „Европа Директно” (Europe Direct) към Европейската комисия, които преди повече от месец поведоха министър Павлова и заместникът й Моника Панайотова в страната. Програмата на Българското председателство ще бъде окончателно приета през декември. Тогава страната ни ще получи досиетата от Естонското председателство, чиито брой се очертава да е безпрецедентно голям.

По време на разговорите с четирите парламентарни групи министър Павлова представи още събитията от календара на Българското председателство. У нас догодина ще се проведат 265 заседания, 30 от които на най-високо ниво, а срещата на върха ще е за Западните Балкани, планирана за 17 май 2018 г. „Още през лятото дадохме заявка да бъдем  Балканско председателство и говорител на гражданите от Западните Балкани, които да получат ясен план за европейска перспектива“, посочи министър Павлова.

Специално внимание министър Павлова обърна на събитията от парламентарното измерение, като за три от шестте му събития се очакват по близо 300 делегати и гости. По време на разговорите се обсъдиха въпросите за бъдещето на Европа, за сигурността и миграцията, Многогодишната финансова рамка, кохезионната политика след 2020 г., дигиталния дневен ред, влизането на България в Шенгенското пространство и Еврозоната.

Министър Павлова и народните представители от четирите партии се обединиха около идеята, че председателството е уникален шанс  България да се представи достойно, да покаже своята богата история, култура, природа, успешните бизнес модели и родни продукции. „По тази причина в логото на първото ни председателство са вплетени три от най-важните български символа – кирилицата, шевицата и българския трибагреник“, заяви пред депутатите министър Павлова. Те приветстваха избора на девиз на Българското председателство „Съединението прави силата“, който е и мотото на Народното събрание.

Депутатите от четирите парламентарни групи заявиха, че са готови да работят консенсусно за Българското председателство.