Вие сте тук

Брекзит: Евродепутатите са притеснени от позицията на Великобритания по „развода с ЕС“

Дата на публикуване: 
вторник, 5 Септември, 2017 - 13:05

Бавният ход на преговорите за Брекзит доведе до слаб напредък по няколко важни теми, заяви пред евродепутатите координаторът на ЕП за Брекзит Ги Верхофстад.

По време на дебат с комисията по конституционни въпроси в понеделник главният координатор на ЕП за Брекзит Ги Верхофстад (АЛДЕ, Белгия) заяви пред членовете на ЕП, че е постигнат ограничен напредък след първите три кръга на преговорите за Брекзит, по-специално по отношение на финансовите ангажименти на Обединеното кралство към ЕС. Той изрази загриженост относно опитите на Обединеното кралство да оспори законодателния проект за напускане на ЕС и изтъкна важността на спазването на вече поети икономически ангажименти.

Права на гражданите и Северна Ирландия

Г-н Верхофстад също така отбеляза и някои положителни тенденции в областта на защитата на правата на гражданите, например по отношение на здравеопазването, координацията на социалната сигурност и пограничните работници, но подчерта, че предложението на британското правителство да предостави на гражданите на ЕС „статут на уседналост“ не е приемливо, тъй като това би предизвикало огромна административна тежест за много хора. Това предложение означава, наред с други неща, всички граждани на ЕС, законно пребиваващи в Обединеното кралство в продължение на най-малко пет години, да могат поотделно да кандидатстват за престой.

Г-н Верхофстад призова също така за по-голяма яснота относно бъдещето на границата между Република Ирландия и Северна Ирландия, подчертавайки абсолютната необходимост да се избегне ограничаването на сегашното открито споразумение.

Тук можете да гледате видеозапис на дебата.

Тагове: