Вие сте тук

Министър Павлова: Консенсус, конкурентноспособност и култура са приоритетите на Българското председателство

Дата на публикуване: 
понеделник, 5 Юни, 2017 - 17:53

Консенсус, конкурентноспособност и култура – така министърът за Българското председателство на Съвета на ЕС Лиляна Павлова изброи приоритетите на председателството ни след дебатите в дискусията „Европа отново на път“. Във форума ключово участие взеха министър-председателят Бойко Борисов, бившите премиери Симеон Сакскобургготски и Сергей Станишев.

„Опитахме се да обобщим национални приоритети с трите „К“ и започнахме с конкурентноспособност, кохезия и култура. Но покрай всичко това, което чухме в сутрешния дебат, по-скоро на дневен ред идва платформата: първи приоритет да бъде консенсус, в които влиза и консенсусът за кохезионната политика, и консенсусът, свързан с политиката за климата, и темите, за които говорим“, изброи министър Павлова.

Стратегическа програма на Председателското трио - Естония, България, Австрия

Като втори приоритет тя посочи конкурентноспособност във всичките й измерения и трети - културата, пречупен през факта, че 2018-а е Европейската година на културното наследство. „Това е една уникална възможност България да бъде представена по различен начин и през председателството да смени своя имидж“, заяви министър Павлова. Тя подчерта, че нас, българите, не ни познават достатъчно с позитивни неща. Но това може да се промени и през традицията, и през историята, и през активностите на Пловдив като културна столица на Европа през 2019 г., и през културната програма на председателството.

Министър Павлова добави, че се работи усилено и във всички възможни формати се защитават националните интереси. „Но това трябва да се прави интелигентно и без да шумим много. Трябва да сме внимателни. Ако успеем да проведем посочените политики, това ще ни даде шанс и възможността като сме си свършили техническата и експертната работа, да успеем и за Шенген, и в Еврозоната. Но, разбира се, балансът ще е труден“, очерта министър Павлова.

„Европа отново на път - е добро послание, но за мен въпросът е не дали продължаваме, а как. Важно е да постигнем чрез компромиси и консенсус всичко това, за което говорим, за да не се чувстваме някъде там далече на Балканите, за да не се чувстваме догонващи или на различни скорости. А напротив – да се чувстваме пълноценно там, където естествено ни е мястото“, каза министърът за Българското председателство.

Според Павлова, когато правим равносметка след 10-те години на приемането на България в ЕС и на фона на евроскептицизма, може да се заключи, че неговата вълна вече се обръща. „Трябва да използваме момента на това обръщане и да намерим най-доброто, с което можем да отговорим на предизвикателствата. Няма да е лесно, но аз съм оптимист“.