Вие сте тук

Тереза Мей свиква комисията "Кобра" заради атентата в Манчестър

вторник, 23 Май, 2017 - 10:48

Броят на убитите при експлозията в Манчестър е 22-ма, а ранените са 59. Информацията съобщи на пресбрифинг началникът на полицията в Манчестър. Най-вероятно сред загиналите ще има доста родители, които са чакали на изхода децата си. Силата на взрива е била подобна на експлозията от 7 юли 2005 година при влак на метрото, при която загинаха 25 души.

Британският премиер Тереза Мей обяви, че свиква в 9 ч. местно време в Лондон заседание на извънредната правителствена комисия "Кобра" заради снощния взрив на концерта в Манчестър, предаде Ройтерс, цитиран от БТА.

Тя нарече случилото се "ужасен терористичен акт" и каза, че нейните мисли са с жертвите и със семействата на всички пострадали.

"Ние работим, за да установим всички подробности" на случилото са на голямата покрита зала в Манчестър по време на концерта на американската певица Ариана Гранде, подчерта Мей.

Британската агенция "Прес Асосиейшън" съобщи, че заради трагедията в Манчестър Мей е прекратила избирателната си кампания за насрочените за 8 юни предсрочни парламентарни избори.

"Източник в Консервативната партия каза, че кампанията на премиера за изборите е прекратена", посочва агенцията. Дали това е временна мярка предстои да се разбере.

Ужасният инцидент в Манчестър бе осъден от двете главни опозиционни партии - лейбъристката и либералнодемократическата. "Инцидентът в Манчестър е ужасен. Моите мисли са с пострадалите и със сътрудниците на нашите забележителни аварийни служби", каза лейбъристкият лидер Джереми Корбин, цитиран от Ройтерс. А лидерът на либералните демократи Тим Фарън каза, че "това е шокираща и ужасна атака, насочена срещу деца и млади хора, които просто се наслаждаваха на един концерт".

Ройтерс припомня, че през последните дни предизборните анкети отчитат рязко съкращаване на голямата доскоро разлика между консерватори и лейбъристи в полза на първите.

По думи на очевидци повечето зрители на арената са били деца и подрастващи. 23-годишната американска певица Ариана Гранде е идол на много млади хора от 2010 г., когато изигра ролята на Кет Велънтайн от мюзикъла "Победители". Сегашното й европейско турне промоцира третия й студиен албум "Опасна жена" . То започна в американския град Фийникс през февруари и след Манчестър трябва да продължи на различни места в Европа, включително Белгия, Полша, Германия, Швейцария и Франция, а после ще се прехвърли в Латинска Америка и Азия.

"Разбита съм! Съжалявам от дъното на душата си за станалото. Просто нямам думи", написа певицата в Туитър. Тя остана незасегната от експлозията, гръмнала малко след края на концерта й на "Манчестър арена".

Министър-председателят Бойко Борисов изразява своите дълбоки съболезнования към близките на загиналите и пострадалите от терористичния акт, извършен снощи в Манчестър. „Вярвам, че с общите усилия на британските органи в сътрудничество с  правителствата на съюзническите и партньорски държави ще бъдат разкрити извършителите на този чудовищен акт и те ще понесат заслуженото си наказание“, пише Борисов в съболезнователния адрес до британския премиер Тереза Мей.

Българският министър-председател пожелава успех в усилията на компетентните органи на Обединеното кралство в тази трудна ситуация. „Нашите мисли са с мъката и ужаса, изживяван в този момент от народа на Обединеното кралство“, посочва премиерът Бойко Борисов.

Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева изпрати съболезнователна телеграма до външния министър на Обединеното кралство Борис Джонсън по повод терористичното нападение, предаде пресцентърът на МВнР.

Уважаеми г-н Министър,

Скъпи Борис,

Моля, приемете от името на българския народ, на българското правителство и от мое име най-дълбоки и искрени съболезнования за жертвите на бомбения атентат в  Манчестър, погубил толкова млади хора.

България е потресена от този ужасяващ и нечовешки акт на жестокост. Няма кауза, която да оправдае подобни варварски действия.

Терористичното нападение в Манчестър е поредното доказателство за необходимостта от непоколебимост и солидарност в общите ни усилия за изкореняване на тероризма.

Необходими са решителни действия в защита на демократичните ни ценности и България ще продължи активно да участва в борбата на международната общност за съхраняването им.

Вярвам, че извършителите ще бъдат разкрити и ще понесат заслужено наказание.

Приемете, уважаеми г-н Министър, скъпи Борис, уверения в най-високата ми към Вас почит.

Екатерина Захариева

ОСП: Говори науката

Платени публикации

pic

Регенеративното, или наричано още консервационно земеделие, използва по-систематичен и цялостен подход към земята, която се обработва, и прилага в обработката принципи, осигуряващи повишена продуктивност и биоразнообразие в дългосрочен план. В основата му стои доброто състояние и функциониране на почвите. Доброто състояние на почвата зависи от органичната материя, която включва всякаква жива материя като корени на растения, червеи, микроби.

pic

Международното общество за прецизно земеделие прие следната дефиниция за прецизно земеделие през 2019 г.: „Прецизно земеделие е управленска стратегия, която събира, обработва и анализира времеви, пространствени и индивидуални данни и ги съчетава с друга информация в подкрепа на управленски решения въз основа на изчисления на възможните промени. Резултатите са повишени ефикасност в употребата на ресурси, качество, продуктивност, доходност и устойчивост на селскостопанската продукция.“

pic

Формите на трудова заетост в сектор селско стопанство са три: самонаети (фермерите), наети (наемните работници) и семейна работна ръка. Тази заетост често се определя от анализаторите като непълна, допълнителна и неформална. Според данните на Агростатистиката в българското селско стопанство преобладава дела на самонаетите и семейните работници, а наетите са около 10% от всички работещи в земеделието.

pic

Интелигентните системи промениха изцяло традиционните методи на животновъдството като практика. Продуктивното и конкурентно животновъдство използва модерни технологии от рода на модели за машинно самообучение. Модерните технологии позволяват набиране на големи обеми от животновъдни данни, които могат да се използват за ежедневни морфологични, физиологични, фенологични и други свързани измервания.

pic

Селското стопанство е най-голямата индустрия в света и има много значимо въздействие върху околната среда. Много от неговите дейности причиняват замърсяване и деградация на почвите, водите и въздуха. То обаче може да играе и положителна роля, например чрез улавянето на парникови газове в почви и култури или намаляването на риска от наводнения, когато се прилагат определени земеделски практики. С разширяване на обхвата на тези практики въздействието се подобрява, но остава още много път, който трябва да се извърви.

pic

В подкаст "Какво прави науката за фермера?" можете да намерите информация по ключови теми в модерното селско стопанство, свързани с глобалните тенденции на развитие, политиката на ЕС в областта на земеделието и животновъдството и научните постижения, които променят облика на фермерската професия и на селските райони.