Вие сте тук

НАТО трябва да се присъедини към коалицията срещу „Ислямска държава“

Дата на публикуване: 
четвъртък, 18 Май, 2017 - 09:21
Тема: 

Военният комитет на НАТО препоръча алиансът да се присъедини към международната коалиция срещу "Ислямска държава", съобщиха Асошиейтед прес и Франс прес, цитирани от БТА.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп, който бе нарекъл НАТО "отживелица", настоява съюзниците си да дават по-голям принос в борбата срещу тероризма, отбелязват агенциите.

"Сега дискутираме по това дали НАТО ще стане член на тази коалиция". Решението трябва да бъде взето на срещата на върха на алианса на 25 май в Брюксел", заяви на пресконференция след заседанието на началниците на отбраната на 28-те председателят на Военния комитет, генерал Петър Павел.

"Нашата препоръка е НАТО да стане член на тази коалиция", изтъкна генерал Павел. Той отбеляза, че началниците на отбраната са единодушни, че НАТО може и трябва да прави повече за увеличаването на способността на Ирак и други страни, борещи се срещу ИД, да могат по-добре да се защитават.

Страните от НАТО не желаят алиансът да участва в активни бойни действия срещу "Ислямска държава", макар че всички са индивидуални членове на антиджихадистката коалиция, отбелязва АП.