Вие сте тук

Евродепутатите обсъдиха положението в Унгария с премиера Орбан

Дата на публикуване: 
четвъртък, 27 Април, 2017 - 13:46

Лидерите на политическите групи и евродепутати се изказаха относно новия закон за образование в Унгария, който се възприема като атака срещу Централноевропейския университет. Те изразиха вижданията си и относно затягането на правилата за НПО и бежанци, както и относно правителственото проучване на тема „Да спрем Брюксел“.

Много евродепутати изразиха виждането, че новият закон за образованието представлява атака срещу академичната свобода, а неправителствените организации са превърнати в мишена, за да се заглушат критичните гласове.

Някои посочиха, че до момента ЕС е бил пасивен зрител на системното подкопаване на демокрацията в Унгария и призоваха за по-строги мерки. Други защитиха стъпките на унгарското правителство, като заявиха, че гражданското общество се нуждае от правила, а държавите членки имат право да регулират образованието. Те добавиха, че Унгария е обект на атаки, защото не иска да участва в отворени граници и мултикултурна идеология.

Заместник-председателят на Европейската комисия Франс Тимерманс заяви, че правният анализ на ЕК на новия закон за образование е потвърдил несъвместимостта му с правото на ЕС. Той обяви започването на процедура за нарушение. Овен това той обвини организираното от унгарското правителство проучване в разпространение на „фалшиви обвинения“ спрямо институциите на ЕС.

Премиерът на Унгария Виктор Орбан каза, че обвиненията, че неговото правителство иска да затвори Централноевропейския университет са погрешни, и описа националното проучване като демократичен инструмент. Той добави, че законът за неправителствените организации следва пример от САЩ. Той каза: „Ние бихме искали да реформираме ЕС, но Унгария е безспорно посветена на Европа.“