Вие сте тук

ЕК започва наказателна процедура срещу Унгария заради Централноевропейския университет

Дата на публикуване: 
сряда, 26 Април, 2017 - 15:45

Европейската комисия съобщи днес, че предприема първата стъпка по откриването на наказателна процедура срещу Унгария, съобщи пратеникът на БТА Николай Желязков.

Процедурата е свързана с приетите промени в унгарския закон за висшето образование. Тези промени се очаква да засегнат или прекратят дейността на Централноевропейския университет в Будапеща.

Комисията съобщи, че засега по въпроса с миграцията ще остане в диалог с унгарските власти - т.е. няма да предприеме наказания, въпреки че Унгария отказва да изпълни квотите за разселването на мигранти. Комисията днес ще оповести отговори по темата за предвиденото от унгарското правителство допитване в кампанията "Спри Брюксел". Целта е да бъдат опровергани подвеждащи твърдения за решенията, приемани от институциите на ЕС, които трябва да бъдат прилагани от държавите в Общността.

ЕК съобщи още, че ще следи развитието на въпроса, свързан с унгарското законодателство за регистрацията на неправителствените организации. Комисията отбеляза, че развитието на темата с предприетата днес наказателна процедура ще зависи от отговорите, които се очакват от унгарските власти. Темата за Унгария ще бъде обсъдена днес следобед на пленарната сесия на Европейския парламент в Брюксел, в присъствието на унгарския премиер Виктор Орбан.