Вие сте тук

Русия смята да възстанови пълноценното си сътрудничество с ЕС

Дата на публикуване: 
понеделник, 24 Април, 2017 - 16:03
Тема: 

Русия смята да възстанови пълноценното си сътрудничество с Европейския съюз, най-големия търговско-икономически партньор на федерацията. Това заяви днес руският външен министър Сергей Лавров на среща с върховната представителка на ЕС за външната политика и сигурността Федерика Могерини, предаде ТАСС, цитирана от БНТ.

"Неведнъж сме изразявали принципна готовност да нормализираме отношенията с темпо, което да е приемливо за ЕС", каза той.

Москва приканва ЕС да се фокусира върху общите реални заплахи, а не върху измислени рискове за сигурността, добави Лавров. Той благодари на външнополитическата служба на ЕС за съболезнованията, поднесени по повод неотдавнашния терористичен атентат в Санкт Петербург.

ЕС има интерес да сътрудничи с Русия в борбата с тероризма, където двете страни имат да решават общи задачи, също и с оглед уреждане на ситуацията в Сирия и в Либия, заяви Могерини. Тя отбеляза, че ЕС го интересува и "положението с Кримския полуостров". "Имаме да обсъдим широк кръг от въпроси", посочи европейската представителка.