Вие сте тук

Вратата към Европа вече е окончателно затворена за Анкара, твърди австрийският външен министър

Дата на публикуване: 
вторник, 18 Април, 2017 - 10:29

Турция изгуби шанса за влизане в Европейския съюз след референдума за конституционни промени, заяви в интервю за германския в. „Билд“ австрийският външен министър Себастиан Курц, предаде БТА.

„Да“, - отговори той в отговор на въпроса дали може да се смята, че за Анкара „вратата в Европа“ вече окончателно е затворена. „Всички, които още се опитват да разкрасят ситуацията в Турция, трябва да разберат, че тази страна се заличава от Европа. Референдумът само я отчужди от върховенството на закона и демокрацията“, заяви Курц.

По думите на австрийския външен министър, Турция няма шанс и за получаване на безвизов режим. „Не виждам пространство за маневри относно безвизовия режим. Ние повече не трябва да даваме обещания на Турция“, каза Курц, който отбеляза, че президентът на страната Реджеп Тайип Ердоган „съзнателно водеше антиевропейска кампания и атакуваше Европа“.

Курц се обяви също за прекратяване на финансовата подкрепа за Турция, която Анкара получава в рамките на процеса на интеграция в ЕС. По думите му, ЕС не трябва да предоставя на Турция средства за присъединяване, „което така или иначе няма да се случи“. „След референдума не трябва да се правим, че нищо не е станало“, отбеляза австрийският външен министър.

При преброени 99.35 на сто от бюлетините, подадени от турските избиратели в чужбина за референдума за конституционните промени, 58.92 на сто са с отговор „да“ срещу 41.08 на сто с отговор „не“, съобщава вестник „Миллиет“.

Общо 1 326 000 турски избиратели са гласували в разкритите над седем хиляди избирателни секции в 120 дипломатически представителства в 57 държави по света.

В България мнозинство са бюлетините с отговор „не“ - 71.4 процента срещу 28.6 на сто с „да“. В България са регистрирани около осем хиляди турски избиратели.

В страни като Германия и Холандия, където преди референдума напрежението с Турция се повиши, мнозинството избиратели са гласували с „да“ за конституционните промени. В Холандия 69.50 на сто са гласували с „да“и 30.50 процента с „не“, в Германия - 62.96 „да“ и 37.04 -“не“.

В САЩ, където са регистрирани над 100 хиляди избиратели, мнозинството са гласували с „не“ - 83.48 на сто срещу 16.52 на сто с „да“.

Във Франция мнозинството са гласували с „да“, а в Русия предимство имат бюлетините с „не“. В Албания, Гърция, Унгария, Великобритания, Ирак, Италия, Испания, Швеция, Швейцария, Китай, Канада, Румъния, Саудитска Арабия преобладават бюлетините с „не“, а в Белгия, Косово, Босна и Херцеговина, Дания, Норвегия преобладават бюлетините с „да“.

54.88 на сто „да“ и 45.12 на сто  „не“ са били подадени в разкритите четири хиляди секции на ГКПП-ата, летищата и пристанищата.