Вие сте тук

Преговорният процес за съставяне на правителство завърши

Дата на публикуване: 
четвъртък, 13 Април, 2017 - 12:06

Представителите на ГЕРБ и Обединените патриоти представиха днес в Народното събрание управленската програма на следващото правителство, за което двете формации водиха преговори в последните седмици. Има разбирателство за пълен управленски мандат от 4 години, предаде БНТ.

Преговорният процес за изработването на обща стратегическа програма (504.84 KB, DOCX) вече е завършен, тя е разписана в 21 страници като символика до 2021 г. Може да се приеме и като „България 2017-2021“, заяви Валери Симеонов.

В резултат от изборите в края на март, нямаше много възможни комбинации за съставяне на бъдещо правителство, затова независимо от различията, ние сме длъжни в името на интересите на България да постигнем обща програма и съответно да реализираме общо управление. Други варианти няма, каза още Валери Симеонов.

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов благодари на преговорните екипи, които са изгладили различните позиции. Беше ни лесно да определим с кого ще управляваме, ние отстъпвахме в пенсиите, те отстъпиха за други неща. Смея да кажа, че ако ние не бяхме направили тези компромиси, БСП и Обединените патриоти не могат да направят коалиция, което щеше да доведе до нови избори, от което няма полза сега, каза Борисов.

След понеделник ще продължат разговорите за разпределянето на министерски постове.

Лидерите на ГЕРБ и Обединените патриоти не пожелаха да отговорят на репортерски въпроси.