Вие сте тук

Шойбле намекна за риск от диктатура в Турция в случай на положителен вот на референдума

Дата на публикуване: 
сряда, 12 Април, 2017 - 11:21

Германският министър на финансите Волфганг Шойбле намекна, че има риск от диктатура в Турция в случай на победа на „да“ на референдума за разширяване на правомощията на президента, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

По време на дебати, организирани от седмичника „Шпигел“, Шойбле бе запитан дали мисли, че с реформата на конституцията турският президент Реджеп Тайип Ердоган се опитва да установи авторитарен, дори диктаторски режим в страната си. Министър отговори: „Можем да тълкуваме и по този начин този проект за реформа“.

„А и когато наблюдаваме еволюцията на Ердоган в последните години, със сигурност можем да открием много причини и да анализираме онова, което се случи, но наистина това са сигнали, които са обезпокоителни“, заяви Шойбле по време на дебатите, състояли се в Хамбург.

Министър каза, че е разговарял с много турци в Германия, които са му признали, че се страхуват от репресии, ако открито отправят критики срещу режима в Анкара.

„Но един от тях ми каза: „Знаете ли, накрая Турция ще надживее Ердоган“. Това ми вдъхва малко надежда“, каза германският министър на финансите.

Той каза, че задържането в Турция на германо-турски журналист, кореспондент на в. „Велт“, прави много трудно отпускането на икономическа помощ от Берлин за Анкара.

„Бяхме на прав път път да конкретизираме тази икономическа помощ, но после беше извършен арестът“, каза Шойбле.

Журналистът Дениз Юджел е в ареста за „терористична“ пропаганда и подклаждане към омраза. Турският президент го нарече „германски агент“ и „кюрдски сепаратист“.