Вие сте тук

Възобновяват преговорите за обединението на Кипър

Дата на публикуване: 
вторник, 11 Април, 2017 - 10:56

В Никозия днес ще бъдат рестартирани преговорите между президента на Република Кипър Никос Анастасиадис и лидера на кипърските турци Мустафа Акънджъ, на които се търси формула за повторно обединение на средиземноморския остров, съобщават кипърските гръцки медии, цитирани от БНТ.

Преговорите се подновяват, след като миналата седмица кипърските депутати промениха спорен закон, който разгневи кипърските турци и доведе до блокиране на процеса за повторно обединение на етнически разделения остров.

Изменението в закона дава на министъра на образованието пълна свобода да взема решения за подобни мероприятия.

Този ход позволява продължаването на мирните преговори след близо двумесечно прекъсване.

Кипърският президент Никос Анастасиадис и лидерът на кипърските турци Мустафа Акънджъ започнаха от май 2015 г. преговори, които създадоха реални надежди за повторно обединение на Кипър.

Вчера държавният глава на Кипър е разговарял по телефона със специалния представител на генералния секретар на ООН за островна Еспен Барт Айде и с британския заместник-външен министър по европейските въпроси сър Алън Дънкан.

От Мадрид, където взе участие в срещата на южните европейски страни, Никос Анастасиадис призова за намиране на трайно и европейско решение на проблема за Кипър.