Вие сте тук

Сирия беше основна тема на днешното заседание на външните министри от Г-7

Дата на публикуване: 
вторник, 11 Април, 2017 - 13:17

Американският държавен секретар Рекс Тилърсън участва в срещата на страните от Г-7 в Италия, където основна тема беше изострянето на ситуацията около Сирия. По-късно Тилърсън замина на преговори в Москва. Той ще се срещне с руския си колега Сергей Лавров. Въпреки, че познава Владимир Путин от години, Тилърсън няма да разговаря с него.

Сирия беше основна тема на днешното заседание на външните министри от Г-7. Заедно с близкоизточните си партньори, те определяха единна позиция по въпроса преди заминаването Рекс Тилърсън за Москва, коментира БНТ. Целта е Русия да бъде убедена да изостави своя сирийски съюзник. Според наблюдателите, това е доста трудно. Западът може би ще опита с нови санкции срещу Кремъл за каквито говори британският външен министър Борис Джонсън.

„Съединените щати вече наложиха някои допълнителни санкции и ще обсъдим възможността за още санкции срещу сирийски военни и руски военни, които са замесени в координирането на сирийските бойни действия“, каза Борис Джонсън, външен министър на Великобритания.

Според „Дейли Телеграф“, Лондон и Вашингтон смятат, че съществува „времеви прозорец“, в който ще бъде възможно да се убеди Путин да скъса отношенията си с Асад.

Сирия отрича да е извършвала химическа атака в района на бунтовниците Хан Шейхун, при която загинаха 89 души. Нападението обаче предизвика американските ракетни удари по базата Шейрат и изострянето на руско-американските отношения.

„Не смятаме военното решение за правилното“, каза Алфано, след като под негово председателство в рамките на срещата на Г-7 се проведоха разговори в разширен формат с участието на колегите му от Саудитска Арабия, Турция, Обединените арабски емирства, Катар и Йордания, предаде БТА.

Той заяви, че на срещата на високо равнище в тосканския град Лука е имало обединение също около становището, че „Русия не трябва да бъде изолирана, а напротив, доколкото е възможно, да бъде включена в процеса на политически преход в Сирия“.

Италианските домакини използваха възможността да покажат забележителностите на град Лука, в това число местната катедрала. Г-7 включва седемте най-развити икономики, които представляват 65 процента от брутния вътрешен продукт в света. Русия беше изключена заради анексирането на Крим.