Вие сте тук

Туск пристигна в Лондон за разговори относно Брекзит

Дата на публикуване: 
четвъртък, 6 Април, 2017 - 16:29

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск пристигна днес в Лондон за разговори за Брекзит с британската министър-председателка Тереза Мей, предаде БТА.

Мей поздрави Туск пред своята резиденция на „Даунинг стрийт“.  Двамата не направиха изказвания за срещата.

Мей и Туск изглежда имаха разногласия миналата седмица, след като председателят на Европейския съвет каза, че преди да се обсъжда уреждането на бъдещите търговски отношения между Великобритания и ЕС, трябва да има споразумение за правата на гражданите и окончателен законопроект за Брекзит.

Той предупреди, че преговорите за излизане на Великобритания от ЕС ще бъдат „трудни, сложни и на моменти дори съпроводени от конфронтация“.

Мей, която преди осем дни задейства процедурата за Брекзит, заяви в писмо до Туск, че Великобритания иска да договори условията на своето бъдещо партньорство с ЕС успоредно с условията за излизането си от общността.

Тази седмица обаче тя направи по-помирителни изказвания, като намекна, че е готова да приеме продължаване на правилата за свободно движение след март 2019 г., когато приключва двегодишният процес на Брекзит.

Тя заяви, че може да има „период на прилагане“ след излизането на Великобритания от ЕС, за да се даде време на хората и компаниите да се приспособят към новите правила.