Вие сте тук

Калфин: България създаде лош прецедент с липса на еврокомисар в продължение на 6 месеца

Дата на публикуване: 
четвъртък, 6 Април, 2017 - 13:32

България създаде изключително лош прецедент в Европейската комисия да няма комисар в продължение на 6 месеца. Това заяви в предаването „12+3“ на БНР Ивайло Калфин, който отскоро е специален съветник на еврокомисаря по бюджета и човешките ресурси Гюнтер Йотингер: „Новият комисар, който бъде предложен - за мен критерият е да има тежест. Той се включва след средата на мандата на тази комисия. Няма време да опознава и него да го опознават. Трябва да има достатъчно авторитет, да може да отстоява позиции, трябва да получи важен ресор“.

Временно разпределеният ресор, който доскоро беше на Гюнтер Йотингер - цифрова икономика, е една от опциите, подчерта Калфин: „Ако ние не вземем този портфейл, който доскоро беше на г-н Йотингер, който действително е много важен, и не предложим подходящ човек за него, ме е страх, че всички варианти ще са по-лоши. Защото това значи от някой действащ комисар да отпадне част от ангажиментите му“.

В бюджета на Европейския съюз няма ляво и дясно, а се търси максимално широко съгласие, партийната принадлежност няма значение, допълни Калфин.

Националните пакети в бюджета до 2020 година вече са гласувани, а правените преразпределения са доста ограничени, но след 2020 година очаквам в европейския бюджет да настъпят доста промени, съпътстващи промените в ЕС, отбеляза Ивайло Калфин.

ГЕРБ - патриотите се очертава като единствената възможна коалиция, коментира той.