Вие сте тук

Гърция е отбелязала добър фискален напредък

Дата на публикуване: 
сряда, 5 Април, 2017 - 13:14

Гърция и нейните международните кредитори са близо до успешно приключване на продължилия прекалено дълго време преглед по изпълнение на третата спасителна програма, заяви в сряда председателят на Европейския съвет Доналд Туск, цитиран от агенция БНР.

„Ние сме близо до приключването на тази процедура“, посочи той след среща с гръцкия премиер Алексис Ципрас в Атина. „Ние трябва все още да имаме съдържан оптимизъм, но аз се чувствам по-оптимистично настроен“, допълни Туск.

Подобни предпазливо оптимистични оценки направи късно снощи и шефът на Еврогрупата Йерун Дейселблум, като той отбеляза, че Гърция е отбелязал добър напредък и че разговорите ще продължат в сряда.

Преговорите между Гърция, Европейския съюз и Международния валутен фонд се проточиха с месеци поради разлики в оценките за фискалния напредък на Атина и за необходимите реформи в трудовия и енергиен пазар, провокирайки по този начин притеснения за нова дългова криза в Европа.

Все още обаче не е ясно дали ще бъде постигнато окончателно споразумение относно прегледа на трета спасителната програма преди планираната за петък (7-и април) среща на финансовите министри от еврозоната.