Вие сте тук

НАТО прикани европейските страни да увеличат разходите за отбрана

Дата на публикуване: 
вторник, 4 Април, 2017 - 12:29

Генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг прикани Германия и другите европейски страни да увеличат разходите за отбрана, предаде БТА.

Той каза пред германския делови вестник „Ханделсблат“, че това е необходимо не за да бъде изпълнено желанието на президента на САЩ Доналд Тръмп, който неведнъж настоя членовете на НАТО да харчат повече за отбрана, а заради географската близост на Европа до райони като Русия, Сирия и Ирак. „След краят а Студената война беше правилно да се намалят разходите за отбрана. Но ако ги намаляваме когато напрежението спада, трябва също да сме в състояние да ги увеличим, когато напрежението нараства - а сега то нараства“, посочи Столтенберг.

На срещата на външните министри на страните в НАТО в петък германският външен министър Зигмар Габриел каза, че е напълно нереалистично Германия да постигне целта, определена от НАТО през 2006 г., разходите за отбрана да достигнат 2 процента от брутния вътрешен продукт, напомня ДПА.

Столтенберг каза в интервюто за „Ханделсблат“, че не вярва преговорите за Брекзит между Великобритания и ЕС да застрашат НАТО.