Вие сте тук

Коментарите за изборите в България в турските медии

Дата на публикуване: 
понеделник, 27 Март, 2017 - 10:53

Всички турски медии поместват кореспонденции, посветени на парламентарните избори в България.

„Корупция, социално неравенство, ксенофобски прояви и омраза към чужденците от една страна, а от друга - натиск, грубости и пречки срещу турците с двойно гражданство, които искаха да отидат в България, за да гласуват там“, пише онлайн изданието Хаберлер и добавя, че имало напрежение, недоволство и скандали заради недостатъчния брой на избирателните секции в Турция. „В такава напрегната обстановка се проведоха на 26 март предсрочните парламентарни избори за новия 240-членен парламент на България“, според Хаберлер. Съобщава се, че партията ГЕРБ на Бойко Борисов печели изборите, коментира БТА.

„Политика на пречки и затрудняване“ - така коментира вестник „Хюриет“ намаляването на броя секциите за избирателите в Турция, от 141 в миналото на 35 сега.

„Най-трудният вот на българските турци“ отбелязва в заглавие агенция Доган като твърди, че много имена били изтрити от листите съзнателно, с цел да им се попречи да гласуват.

„ДПС изгуби монопола върху гласовете на турците“ е заглавие на агенция Доган, която пише, че за пръв път ДПС от значителна политическа сила е паднало под традиционното трето място според неокончателните резултати.

Ихляс хабер ажансъ помества публикация под заглавие „Номерът с невалидните бюлетини за изселниците“, в която се твърди, че служители в секциите нарочно посочвали за неправилно написано името на избирателя, за да му попречат да гласува.

Анадолската агенция посочва изискването за кирилица като причина за недоволствата и опашките. „Нареждането на ЦИК, което дойде в последния момент за попълване на декларациите на кирилица, е основна причина за дългите опашки, недоволства, припаднали от чакане хора“. „Невероятният номер с кирилицата“ е заглавие във вестник „Дюня“ по същата тема.

Вестник „Миллиет“посочва, че съперникът на ДПС - коалицията ДОСТ не е прескочила четирипроцентовия праг и остава извън парламента според неокончателните резултати. Твърди се, че са били поставени много пречки пред коалицията, която за пръв път се явява на избори.

Медиите в Турция посочват още, че официалните резултати ще бъдат оповестени след три дни, след което ще започнат консултациите за сформиране на правителството.

Специално се отбелязва, че ГЕРБ, макар и първа политическа сила, няма необходимото мнозинство да състави сама правителство.

При 90,46 на сто обработени протоколи в чужбина към 9.00 часа ГЕРБ води с 24,52 на сто, втора политическа сила е ДОСТ - със 17,32 на сто, а трета - Коалиция „БСП за България“ с 12,75 на сто.

Четвърто място - с 11,93 на сто, заема ДПС, пето - КП „Движение Да България“ /Зелените, ДЕОС/ с 10,12 на сто, четвърто - „Обединени патриоти - НСФБ, „Атака и ВМРО“ - със 7,17 на сто, шесто - „Нова Република - ДСБ, Съюз за Пловдив, Българска демократична общност“ с 3, 83 на сто, седма - „Воля“ с 2,21. „Не подкрепям никого“ са отбелязали 2,29 на сто.