Вие сте тук

Брекзит ще позволи създаването на една по-сплотена нация, според Тереза Мей

Дата на публикуване: 
понеделник, 27 Март, 2017 - 11:56

Британският премиер Тереза Мей заяви, че предстоящото излизане на Великобритания от състава на ЕС ще позволи създаването на една по-сплотена нация, която ще се запази в сегашните си граници и ще стане „силата, която не може да бъде спряна“. Това става ясно от реч на Мей от Шотландия, предаде БНТ.

„Ние ще се възползваме от възможността за създаването на една по-глобална Великобритания“, заяви още премиерът, според която приоритет в предстоящите й преговори с Брюксел ще е „създаването на една по-сплотена нация“. „Уверена съм, че когато работим заедно, няма граници за нашите възможности“, допълни тя.

Изказването на Мей идва часове преди регионалният парламент в Шотландия да проведе гласуване за нов референдум за независимост на региона, очаквайки се болшинството от депутатите да подкрепят новото допитване. Този въпрос ще бъде и един от основните по време на планираната за днес среща в Глазгау между британския премиер и първият министър на Шотландия Никола Стърджън.

По-рано този месец Стърджън обяви намерението си да организира ново допитване за независимост, което да се проведе през есента на 2018 г. или пролетта на 2019 г. Подобни намерения тя изрази още веднага след излизането на резултатите от референдума за членство на Великобритания в ЕС, на който мнозинството от шотландски избиратели, за разлика от повечето други части на страната, поискаха оставане в съюза.

Първият референдум за независимост, който се проведе през 2014 г. завърши с подкрепа за оставането във Великобритания, но според Стържън и нейната Шотландска национална партия този път могат да се очакват различни резултати заради Брекзит.