Вие сте тук

Меркел потвърди подкрепата на Германия за мир в Близкия изток

Дата на публикуване: 
петък, 24 Март, 2017 - 16:35

Канцлерът Ангела Меркел потвърди подкрепата на Германия за мир в Близкия изток чрез „решението за две държави“. С това тя подсили надеждите на палестинците, че ще посредничи за постигане на мирно споразумение с Израел, предаде БТА.

„Все така не виждам разумна алтернатива на целта за постигане на решение, предвиждащо съществуването на две държави“, каза Меркел след среща с палестинския президент Махмуд Абас в Берлин.

В средата на февруари президентът на САЩ Доналд Тръмп се отказа от продължилата две десетилетия подкрепа на Вашингтон за „решението с две държави“ и каза единствено, че ще подкрепи всяко мирно споразумение, от което и израелците, и палестинците са доволни.

Бъдещето на Израел като „еврейска и демократична държава“ не може да се съхрани без създаването на палестинска държава, предупреди Меркел. Тя определи разрастването на еврейските селища на Западния бряг като препятствие пред постигането на мир.

Абас благодари на Меркел за „материалната, политическа и морална подкрепа (на Германия) за Палестина“ и предложи на Германия подкрепа в борбата с международния тероризъм.

Той повтори искането си да се сложи край на израелската окупация и призова всички страни в конфликта да водят диалог и да отхвърлят насилието.

„Само тогава можем да постигнем траен мир, в който Израел и Палестина могат да живеят един до друг в безопасни и международно признати граници“, каза той.