Вие сте тук

Ердоган: Призоваваме Европа да зачита демокрацията, иначе европейците няма да са в безопасност

Дата на публикуване: 
сряда, 22 Март, 2017 - 15:55

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган днес призова Европа да спазва човешките права и демократичните норми.

„Обръщам се към Европа, която ни размахва пръст. Целият свят наблюдава това, което се случва. Турция не е страна, която може да бъде унижавана, чиито министри може да бъдат гонени и чиито граждани може да бъдат влачени по земята“, каза Ердоган, визирайки проблемите, възникнали във връзка с отменени прояви на турски министри в Холандия, предаде БТА.

„Ако продължите да действате по този начин, утре нито един европеец, нито един човек от Запада няма да може да се движи безопасно по улиците. Ако поемете по този опасен път, вие ще пострадате най-силно“, каза Ердоган.

„Призоваваме Европа да зачита демокрацията, правата и свободите на човека“, посочи турският президент.

От своя страна Франк-Валтер Щайнмайер, който днес положи клетва като 12-и президент на Германия, използва речта след встъпването си в длъжност, за да отправи остро предупреждение към турския си колега Реджеп Тайип Ердоган. Щайнмайер заяви, че Ердоган рискува да унищожи всичко, което страната му е постигнала през последните години и да навреди на връзките с партньорите й, съобщи Ройтерс.

Анкара е в дипломатически конфликт с Берлин и други европейски столици заради агитацията сред живеещите в чужбина турски граждани за референдума, на който те ще гласуват дали да разширят правомощията на Ердоган.

„Начинът, по който гледаме на Турция, се характеризира със загриженост, че всичко, което беше изградено през годините и десетилетията, се срива“, заяви Щайнмайер в речта си след встъпването в длъжност. „Президенте Ердоган, поставяте под заплаха всичко ,което сте изградили Вие самият, както и други“, подчерта германският лидер и заяви, че би приветствал всякакви признаци за подобряване на ситуацията.