Вие сте тук

Меркел: ЕС би бил щастлив, ако може да поднови обсъждането на споразумение за свободна търговия със САЩ

Дата на публикуване: 
понеделник, 20 Март, 2017 - 10:40

Президентът на Съединените щати Доналд Тръмп обяви, че подкрепя НАТО. Първата среща на Тръмп с германския канцлер Ангела Меркел, която се състоя в Белия дом, беше определяща за трансатлантическите отношения и бъдещето на НАТО и на ЕС, коментира Ройтерс, цитиран от БНР. Американският президент заяви подкрепата си за северноатлантическия алианс, но постави познатото условие, за да продължи да подкрепя европейските си съюзници в областта на отбраната:

„Повторих на канцлера Меркел силната си подкрепа за НАТО, както и необходимостта нашите съюзници в НАТО да плащат техния дял от цената на сигурността. Много страни дължат гигантски суми пари от минали години и това е много нечестно спрямо Съединените щати. Тези страни трябва да платят каквото дължат“.

А Меркел дипломатично даде да се разбере, че Германия ще се съобрази с искането му, но в договорените още през 2014 година срокове:

„НАТО е от много голяма важност за нас и не случайно на срещата на алианса в Уелс обещахме Германия да увеличи разходите си за отбрана. Съгласихме се до 2024 година те да достигнат до 2 на сто от брутния ни вътрешен продукт. Миналата година увеличихме отбранителните си разходи с 8 на сто и ще продължаваме да работим в тази посока“.  

На общата им пресконференция в Белия дом Доналд Тръмп се обяви за мирно решаване на конфликта в Украйна. Освен това той заяви, че по отношение на търговията и икономиката не бил „изолационист“. Само искал да постигне по-голяма финансова стабилност за „милионите трудещи се американци“.

Меркел заяви, че Европейският съюз би бил щастлив, ако може да поднови обсъждането на споразумение за свободна търговия със Съединените щати.

По темата за нелегалните мигранти Тръмп заяви, че имигрантският статут според него е привилегия, а не право.

Медиите в САЩ обърнаха много внимание на това, че по време на сесията за фоторепортерите в Овалния кабинет, Меркел е попитала Тръмп дали не иска да се ръкуват, но той не реагирал. При посрещането на входа на резиденцията обаче двамата се ръкуваха.