Вие сте тук

НАТО: Конфликтът между Турция и Австрия пречи на осъществяването на редица програми

Дата на публикуване: 
петък, 17 Март, 2017 - 13:37

„Конфликтът между Турция и Австрия пречи на осъществяването на редица програми на НАТО за военно сътрудничество“. Това заяви днес в Копенхаген генералният секретар на НАТО Йенс Столтенберг, цитиран от ТАСС.

Той призова Турция и Австрия да разрешат дипломатическия спор по между им, информира БТА.

„Тази ситуация поражда голямо съжаление – редица програми за сътрудничество не може да бъдат стартирани. Настойчиво призоваваме двете страни да разрешат спора, за да бъдат избегнати негативните последици за нашето сътрудничество“, посочи Столтенберг.

Турция е блокирала осъществяването на няколко програми за военно сътрудничество след редица дипломатически скандали в отношенията на Анкара с ЕС. Впоследствие НАТО съобщи, че тези стъпки на Турция касаят само Австрия, която не е член на алианса, но е партньор на НАТО.

Портал Европа ви припомня, че преди няколко дни в политически документ на австрийското външно министерство се посочи, че Турция не трябва никога да става част от Европейския съюз, имайки предвид все по-репресивната политика в страната.

Вместо присъединителни преговори ЕС би трябвало да се стреми към споразумение за сътрудничество, включващо търговия, външна политика, правосъдие и антитерористични мерки, се казва още в документа.

Австрия ще поеме председателството на ЕС през 2018 г., веднага след България.