Вие сте тук

Сергей Лавров: Нормализирането на отношенията между Русия и Турция не е процес, целящ да навреди на други страни

Дата на публикуване: 
четвъртък, 16 Март, 2017 - 13:25

Нормализирането на руско-турските отношения не трябва да се разглежда като процес, който може да навреди на други държави. Това заяви външният министър на Русия Сергей Лавров в интервю за арменско списание, предаде ТАСС, цитирана от БТА.

 Русия няма скрит дневен ред. Ние не изграждаме политически или икономически алианси, насочени срещу трети страни и които вредят на нечии интереси, каза Лавров пред сп. „Regional Post – Caucasus“.  „Като цяло сме отворени към конструктивно сътрудничество с всички, които стоят насреща“, подчерта Лавров.

Той отбеляза, че излизането на Турция и Русия от кризата, продължила месеци наред, ще засили доверието и взаимното разбирателство в региона.

„Надяваме се поетапното възстановяване на двустранното сътрудничество с Анкара да е от полза за мира, сигурността и стабилността в Южен Кавказ“, добави Лавров.

Контактите между Русия и Турция в много сфери бяха прекъснати след свалянето на руски бомбардировач от турски изтребители в района на сирийско-турската граница на 24 ноември 2015 г.  Лавров заяви още, че Русия би приветствала отварянето на арменско-турската граница и това би било от полза за региона.

Той добави, че Русия ще бъде готова да окаже активно съдействие на Армения и Турция, когато седнат на масата на преговорите.

Същевременно Лавров отбеляза, че процесът на нормализация на отношенията между двете страни в момента е преустановен.

„Убеден съм, че Армения и Турция са способни да разрешат наличните проблеми. При това много неща зависят от самите тях“, посочи Лавров.