Вие сте тук

Огнян Герджиков: България трябва да даде ясен знак, че иска да влезе в преддверието на еврозоната

Дата на публикуване: 
четвъртък, 16 Март, 2017 - 11:17

България трябва да даде ясен знак, че ние искаме да влезем в преддверието на еврозоната - ИЕРЕМ 2, заяви служебният премиер Огнян Герджиков по време на публична дискусия „Бъдещето на Европа и българското председателство на ЕС“, организирана от ПанЕвропа България, Представителството на Европейската комисия в България и Дипломатическия институт към МВнР.

„Трябва да имаме план за влизане в този най-интимен кръг на ЕС, затова е необходима политическа воля“, отбеляза Герджиков, цитиран от БТА.

„ЕС е многопластов, затова и отговорът на въпроса каква Европа искаме не може да бъде даден изведнъж и наведнъж“, коментира премиерът. Той е убеден, е България трябва да участва в анализа на предложените сценарии със своя критичен прочит какво печелим и какво губим от всеки модел.

„Когато говорим за ядро и периферия, това е разговор не за география, не борба за печалба, това е разговор за собствените ни амбиции, за готовността да ускорим развитието си, за отговорността ни към българските граждани, които неизменно заявяват подкрепа за европейското ни членство“, посочи той. „Всеки политик, който дръзва да говори срещу европейското обединение, е обречен на политическа гибел“, коментира Герджиков.

Той отбеляза, че ЕС е запазена марка на мира и интеграцията. Премиерът посочи, че си представя бъдещето на Европа като съединени европейски щати и допълни, че целта трябва да е обединена Европа, но обединени в многообразието.

„Ако след изборите на 26 март не бъде излъчено стабилно правителство, служебният кабинет ще номинира следващия български еврокомисар“, потвърди премиерът.

„На служебно правителство не отива много да излъчва еврокомисар, тъй като се смята, че това е едно политическо назначение. От друга страна обаче, България губи с това, че няма свой представител в ЕК. С президента Радев стигнахме до следното споразумение – ако след изборите, след 10 дни България не съумее да излъчи своевременно правителство, тогава трябва нашето служебно правителство да излъчи еврокомисар. И аз поемам отговорността за това“.

България трябва да участва активно в дискусията за бъдещето на ЕС, смята премиерът.

„Бялата книга сумира пет сценария за основните течения в ЕС днес… да ги направим шест, да ги направим десет... Не искам България да участва в дебатите на Бялата книга от позицията „Ние сме против", подчерта Герджиков.