Вие сте тук

Доналд Туск: Няма да се подадем на заплахи, искаме спокоен развод с Великобритания

Дата на публикуване: 
сряда, 15 Март, 2017 - 12:30

„Ще направя всичко по силите си ЕС и Великобритания да запазят тесни отношения в бъдеще“, заяви днес председателят на Европейския съвет Доналд Туск пред Европейския парламент в Страсбург.

„Вратата на ЕС ще остане винаги отворена за нашите британски приятели“, добави той. Туск посочи, че възможността оттеглянето на Великобритания от ЕС да се извърши без постигната договореност за бъдещите отношения е лош вариант за всички, особено за Лондон. „Няма да се подадем на заплахи, искаме спокоен развод“, добави той.

Туск изрази съпричастност с Нидерландия в спора й с Турция. „Нидерландия е Европа и Европа е Нидерландия - място на свобода и демокрация. Ротердам е градът на Еразъм, разрушен от нацистите, с кмет от Мароко днес. Ако някой вижда там фашизъм, е изгубил връзка с действителността“, коментира той.

По повод последното заседание на Европейския съвет Туск посочи, че всички държавни и правителствени ръководители, в отсъствието на британските представители, са разговаряли честно за бъдещето.

„Единството на 27-те държави от ЕС е най-ценното, с което разполагаме“, коментира той.

Туск посочи, че Европейският съвет отчита влиянието на вътрешни и външни сили на Западните Балкани, които целят дестабилизация.

Той отбеляза, че търговията е сърцевината на европейския икономически успех. „Искрено се надяваме да приключим разговорите с Мексико и Япония за двустранни търговски споразумения до края на годината, ще продължим преговорите с Китай“, добави Туск.

Той определи перипетиите около неговото преизбиране на поста заради съпротивата на родната му Полша като „малка драма в началото“ на заседанието на Европейския съвет.

От своя страна председателят на Европейската комисията Жан-Клод Юнкер коментира отношенията между Турция и Холандия. „ЕК не иска да диктува на никого нищо“, каза Юнкер пред Европейския парламент в Страсбург по повод предложените от него пет посоки за бъдещото развитие на ЕС.

„Бях скандализиран от изявленията на Турция по отношение на Холандия“, заяви председателят на ЕК. „ЕС няма да се присъединява към Турция, Турция се стреми към членство в ЕС“, отбеляза той.

За пръв път открито той се обяви срещу една от предложените възможности - от ЕС да остане само единният пазар.

„ЕС е повече от търговия, икономика и валута“, коментира Юнкер.

Той повтори, че предложенията му, очертани в Бялата книга, не целят да издигнат нова Желязна завеса между Изтока и Запада. Юнкер посочи, че предложенията не целят и развитието на Европа „на две скорости“.

„Трябва сами да се погрижим за собствената си отбрана, трябва да повишим отбранителните си разходи“, заяви председателят на ЕК. „Доналд Тръмп не е първият президент на САЩ, който иска това от нас. Подписали сме договореност в Уелс и трябва да я спазим. Но сигурността не е свързана само с разходи за отбрана, а и с осигуряването на средства за развитие за държави извън ЕС“, посочи Юнкер.