Вие сте тук

Германският външен министър предупреди за нарастващо въоръжаване в Европа

Дата на публикуване: 
четвъртък, 9 Март, 2017 - 16:59

Германският външен министър Зигмар Габриел предупреди за нарастващо въоръжаване в Европа. В Москва той се срещна с руския си колега Сергей Лавров. По план, двамата първи дипломати трябваше да говорят за войната в Сирия, конфликта в Украйна и двустранните икономически отношения. Струпването на оръжия по границата между НАТО и Русия обаче измести предвидените теми от фокуса на разговорите, предаде БНР.

Опасявам се, че на фона на увеличаването на военните части на Русия в Балтика и по границата с Полша, и на фона на намеренията на Съединените щати за рекордно увеличаване на бюджета за отбрана, ние отново се намираме в началото на нова спирала на въоръжаване, заяви германският външен министър по време на първото му посещение на този пост в Москва. В момента Северноатлантическият пакт разполага 4000 военнослужещи в Полша и трите балтийски страни. Русия от своя страна засилва военното си присъствие по западната си граница, включително и разполагайки ракети в Калининград. Руският външен министър Сергей Лавров отхвърли обвиненията, че Москва заплашва сигурността на Запада, като заяви лаконично: Ние разполагаме с други данни. И допълни: Ние реагираме на решението на НАТО от Варшава, защото в момента по нашите граници се разполагат сухопътни войски на Алианса, включително и от Германия.

Лавров отново напомни, че според Москва разширяването на НАТО на изток до Украйна и Грузия накърнява руските интереси. Според Лавров, в рамките на съвета НАТО-Русия трябва да се сложат картите на масата за проговори, за да се види, кой къде какви въоръжения има. За Германия остава важно постигането на напредък в преговорите за Украйна. Това ще подпомогне и разоръжаването в Европа, смята германският външен министър, като заяви: Предпоставка за решение на конфликта не е, кой с кого преговаря, а спазването на вече постигнатите договорености. За съжаление, липсата на напредък се дължи на това, че не успяваме да постигнем примирие в Източна Украйна.

Очаква се, Габриел да разговаря по-късно днес и с руския президент Владимир Путин, преди той да приеме турския президент Реджеп Тайип Ердоган тази вечер в Москва.