Вие сте тук

Горната камара на британския парламент забави плановете на правителството за Брекзит

Дата на публикуване: 
четвъртък, 2 Март, 2017 - 10:15

Камарата на лордовете на британския парламент одобри поправка в законопроекта за началото на процедурата по излизането на страната от ЕС, слагайки спирачка на плановете на премиера Тереза Мей за Брекзит, съобщиха световните агенции, цитирани от Дарик.

С 358 срещу 256 гласа Камарата на лордовете подкрепиха предложението на опозиционната Лейбъристка партия да бъде задължено правителството да гарантира правата на трите милиона европейски граждани, живеещи във Великобритания, след като страната престане да бъде член на ЕС.

Поправката изисква от правителството в течение на три месеца от задействането на чл.50 от Лисабонския договор (стартиращ процедурата по излизане от ЕС) да внесе предложения за защита на европейските граждани във Великобритания.

Днешният вот ще забави окончателното приемане на законопроекта, защото сега текстът ще бъде върнат в Камарата на общините, долната камара на парламента.

Депутатите, които одобриха законопроекта на 9 февруари без никакви поправки, ще трябва отново да го разгледат и да решат дали са съгласни или не с членовете на горната камара. Според установената процедура, законопроектът не може да бъде даден за подпис на кралица Елизабет Втора, докато двете камари не го приемат в еднакъв вид, съгласувайки до последната запетая.

Тереза Мей се надяваше да прокара законопроекта без промени, за да може правителството да задейства веднага след това чл.50 от Лисабонския договор, в рамките на обявения срок - до края на март.