Вие сте тук

ЕК ще представи утре доклад за бъдещето на ЕС след напускането на Великобритания

Дата на публикуване: 
вторник, 28 Февруари, 2017 - 15:45

Европейската комисия ще представи утре следобед доклада си с оценки и предложения за бъдещето на ЕС след напускането на Великобритания, познат също като Бяла книга, съобщи говорител на институцията, предаде БТА.

Еврокомисарите ще заседават днес извънредно за утвърждаването на документа. Утре следобед докладът ще бъде публикуван едновременно с представянето му пред Европейския парламент в Брюксел от председателя на ЕК Жан-Клод Юнкер.

След като докладът бъде оповестен, ще се наложи заявяването на позиция от националните власти, няма да може повече да се стои и критикува отстрани, коментира днес говорител на ЕК. Искаме след срещата на лидерите на ЕС в Рим в края на март да започне обществено обсъждане на възможностите за бъдещите политики на ЕС. Надяваме се лидерите да започнат този дебат, добави той.

Говорителят поясни, че Бялата книга ще очертае възможностите, около които могат да се обединят 27-те държави от ЕС. Ще се наложи да се състои смислен разговор по положението, в което ЕС попадна, поясни говорителят.

Бялата книга, подготвяна от екипа на Юнкер, се очаква да очертае нов вид европейско обединение и сътрудничество, в което отделните държави от ЕС участват в общите политики по свой избор - т. нар. "ЕС на няколко скорости". Целта би била да не бъде обвиняван Брюксел, че налага решения, които се отхвърлят от някои държави и така бъде предотвратено напускането на Общността от още страни по примера на Великобритания.