Вие сте тук

Юнкер подкрепя идеята за Европа на различни скорости

Дата на публикуване: 
петък, 24 Февруари, 2017 - 12:52

Председателят на Европейската комисия Жан-Клод Юнкер каза, че Европейският съюз би трябвало да направи по-лесно някои държави членки да задълбочават своята интеграция в определени области, без цялата общност да следва примера им, предаде БТА.

„Мисля, че трябва да мислим за континента като форма от концентрични кръгове”, каза Юнкер, цитиран от БГНЕС. Според Юнкер „се налага около центъра на Европа да има орбита, в която да се разположат онези, които не споделят амбицията на останалите”. „Тези, които са съгласни съвместно да работят най-много, трябва да се договорят за главното, което предстои да се извърши, независимо дали ще са 15 или 28 (страни членки, бел. ред.), каза Юнкер и добави, че темите може да варират, като включват обща отбранителна и икономическа политика.

Юнкер каза, че следващата седмица ЕК ще представи Бяла книга с предложения по политиката.

Идеята за Европа на различни скорости отдавна предизвиква разгорещени дебати. След гласуването във Великобритания за напускане на ЕС някои правителства искат да задълбочат споделения суверенитет с надеждата на направят общността по-ефективна, а други смятат, че Брекзит и възходът на националистически партии показва, че европейците не харесват идеята.

Юнкер даде ясно да се разбере, че подкрепя първия вариант.

"Вече не е време, когато можем да си представяме всички да правят едно и също нещо заедно", каза той в реч пред белгийски студенти.

"Не би ли трябвало тези, които искат да се движат напред по-бързо, да могат да правят това, без да притесняват другите, като въведат по-структурирана рамка, отворена за всички? Ще настоявам за това в идните дни", каза Юнкер.

По думите му отбраната е област, в която някои страни членки искат да напредват по-бързо в сътрудничеството, отколкото други, отбелязва Ройтерс.

Според него ЕС ще се разшири, но не по-рано от 2020 г., посочва ТАСС.

"Ще се разшири ли ЕС? Да. Но не виждам нито една страна кандидатка, която да бъде готова да се присъедини до 2020 г.", заяви той.

По негово мнение е невъзможно да се изгради Европа като континент без Русия.

"Въпреки всички проблеми, които имаме сега с Русия, е необходимо да се разбира, че без Русия не бихме изградили Европа в континентален смисъл", каза Юнкер.

Според него е необходимо европейците "да преосмислят европейската архитектура.

"Защото е невъзможно да се продължи да се върви по сегашния път. Необходимо е да съгласуваме с нашите съседи направления, които да следва европейската архитектура", заяви той.