Вие сте тук

Нов кръг от мирни преговори за Сирия

Дата на публикуване: 
четвъртък, 23 Февруари, 2017 - 13:22

В Женева днес започна нов кръг от мирните преговори за Сирия под егидата на ООН, 10 месеца след провала на предишния опит поради засилващите се кръвопролития в разкъсваната от война страна, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Специалният пратеник на ООН за Сирия Стафан де Мистура започна първата си сутрешна среща с делегацията на сирийското правителство, водена от Башар Джафари. Очаква се той да се срещне и с Наср Харири, високопоставен член на най-голямата опозиционна група Сирийската национална коалиция.

Джафари пристигна в централата на ООН в Швейцария с малък екип вместо с пълната си делегация, отбелязва ДПА.

Представителите на опозицията пристигат в Женева от вчера и някои проведоха късни срещи, подготвяйки се за преговорите, съобщава АП.

Това са първите мирни преговори след провала на дипломатическия процес през април миналата година и нарастването на насилието. Де Мистура иска от двете страни да обсъдят създаването на преходно правителство с участието на всички групи, приемането на нова конституция и произвеждането на избори. Вчера обаче той заяви, че не очаква пробив, а в навечерието на преговорите делегацията на опозицията обяви, че режимът в Дамаск и неговият съюзник Иран се опитват да подкопаят мирния процес, припомня ДПА.

В момента в Сирия действа трудно постигнато, нестабилно примирие, договорено от Русия и Турция, които подкрепят противоборстващи страни в шестгодишната гражданска война, отбелязва АП.