Вие сте тук

Германия е домакин на двудневна среща на Г-20

Дата на публикуване: 
четвъртък, 16 Февруари, 2017 - 10:55

Никоя страна не може да реши сама световните проблеми и правителствата могат да направят много повече за своите страни, ако работят заедно и в тясно сътрудничество, заяви германският канцлер Ангела Меркел, цитирана от БТА.

Германия е председател на Г-20 - групата на 20-те водещи икономики, чиито външни министри се събират на двудневна среща днес в Берлин. Меркел изтъква важността на многостранното сътрудничество, след като президентът на САЩ Доналд Тръмп постави под въпрос международните съюзи и съюзническите задължения и обяви, че неговата политика ще се ръководи от принципа "Америка на първо място", отбелязва Ройтерс.

Канцлерът се изказа вчера на среща на жени депутати от нейния консервативен блок ХДС/ХСС. Тя каза, че в речта си на конференцията по сигурността в Мюнхен в събота ще защити международното сътрудничеството. "Никоя страна не може да решава проблемите сама, по-важни са общите действия", каза Меркел и добави, че правителствата могат да направят повече за своите страни ако работят заедно, вместо да се изолират.

Според нея е добър знак, че новото американско правителство изпраща делегация на високо равнище на конференцията по сигурността. На тридневния форум, който се открива в петък, вицепрезидентът на САЩ Майк Пенс и министърът на отбраната Джеймс Матис ще се срещнат с представители на европейските съюзници, които искат да научат повече за външнополитическата стратегия на правителството на Тръмп и на позицията му към Русия, посочва Ройтерс.

Мюнхенската конференция по сигурността е един от най-важните световни форуми за външна политика и сигурност. Участниците ще разискват бъдещето на трансатлантическите отношения, на НАТО и Европейския съюз, както и украинската криза, връзките с Русия и войната в Сирия, каза председателят на конференцията Волганг Ишингер.