Вие сте тук

Лавров никога не е говорил за разделяне на Македония

Дата на публикуване: 
вторник, 14 Февруари, 2017 - 13:33

Руският външен министър Сергей Лавров решително осъжда твърдения в медиите, които имат за цел да накърнят имиджа на Русия в района на Балканите и още повече да "разпалят" ситуацията в Македония, предаде ТАСС, цитирана от БТА. Агенцията цитира коментар на руското външно министерство по повод публикация в македонското издание на радио Дойче веле, в която се прави опит на Лавров да се припише идеята за разделяне на Македония, изразена неотдавна от американския конгресмен Дейна Рорабакър.

Лавров не само че никога не е правил подобни изявления, а напротив, решително ги е осъждал, подчертават в министерството.

"Очевидно е, че измислицата е провокация, за да се накърни имиджът на Русия на Балканите и още повече да се "разпали" ситуацията в Македония", добавя министерството.

Подчертава се още и "грубата намеса на бившите администрации на САЩ и ЕС във вътрешните работи на македонската държава, използването на деструктивните методи на цветната революция, опитът да се наложат схеми на формиране на управлението, които са в разрез с изразеното на парламентарните избори на 11 декември 2016 г. мнение на гражданите".

"Убедени сме, че именно такива действия в крайна сметка водят до подриване на суверенитета и териториалната цялост на Македония", отбелязва руското външно министерство.