Вие сте тук

„Амнести интернешънъл“: Споразумението между ЕС и Турция за бежанците е катастрофа

Дата на публикуване: 
вторник, 14 Февруари, 2017 - 10:16

Споразумението между ЕС и Турция за бежанците е катастрофа и никога повече не трябва да се повтаря. Това заяви днес организацията „Амнести интернешънъл“, цитирана от БТА.

„Амнести интернешънъл“ призова световните лидери да не използват катастрофалното според нея споразумение между ЕС и Турция като модел за подобни спогодби с Либия, Судан и Нигер.

Призивът беше отправен година след началото на споразумението между ЕС и Турция.

То целеше да се намалят бежанските потоци към Европа чрез връщането на кандидати за убежище обратно в Турция, която беше определена като сигурна страна. Според неправителствената организация обаче този документ е станал причина хиляди хора „да бъдат изоставени“ по гръцките острови.

В доклад, който е озаглавен „Модел за отчаяние“, „Амнести интернешънъл“ окачествява условията на живот в лагерите като „окаяни“, като посочва, че тези места са пренаселени и в тях няма топла вода, хигиената е занижена, храната е лоша, а здравеопазването не е на необходимото ниво.

„Крайно непочтено е европейските лидери да определят споразумението ЕС-Турция като успех и същевременно да си затварят очите за непоносимо високата цена за търпящите последствията от него“, заяви Гаури ван Гюлик, заместник-директор на „Амнести интернешънъл“ за Европа.

През март 2016 г. ЕС се споразумя с Анкара бежанците, пристигащи по гръцките острови през Егейско море, да могат да бъдат връщани обратно в Турция.

Но тези бежанци запазват правото си да кандидатстват за убежище първо в Гърция, процедурите се забавят и в действителност почти няма върнати в Турция.

„Амнести интернешънъл“ твърди също, че международното право е било нарушено, тъй като някои бежанци са били връщани обратно, без да им се дава възможност да кандидатстват за убежище или да обжалват връщането им в Турция.