Вие сте тук

ЕС отпуска допълнителни 6,1 млн. евро за управление на бежанската криза в България

Дата на публикуване: 
понеделник, 6 Февруари, 2017 - 15:44

Европейската комисия  ще отпусне допълнителни 6,1 млн. евро за управление на бежанската криза в България, съобщава „Блумбърг“.

Средствата ще бъдат предоставени на Международната организация за миграцията (IOM).

Част от парите (3,6 млн. евро) ще бъдат насочени за защита на непридружени деца – бежанци, за подкрепа на доброволното завръщане и за интеграция на мигрантите. Останалите средства ще бъдат разходвани за мерки, които вече са предприети от българското Министерство на вътрешните работи (МВР) за подобряване на работата на системата.

Тези 6,1 млн. евро са допълнение към 149-те млн. евро, отпуснати от ЕК през октомври 2016 от Фонда “Убежище, миграция и интеграция“ (AMIF) и Международния фонд за сигурност (ISF). Досега от тези средства са платени 91 млн. евро.

С отделно решение от ЕК отпускат и още 3,9 млн. евро от ISF за Гърция. Средствата ще се използват за подобряване на условията в центровете за прием на бежанци по гръцките острови. По този начин ще бъде подпомогнато финансирането на дейности на Министерството на отбраната за настаняване на бежанци, включително и спешните мерки, които предприе южната ни съседка за настаняване на мигранти на кораби по време на студената вълна, обхванала страната.

С отпускането на тези средства спешната помощ за Гърция от 2015 възлиза на 356,8 млн. евро. Националната програма за справяне с бежанската вълна в периода 2014 – 2020 предвижда разпределението на 509 млн. евро за решаването на проблема.

От ЕК отбелязват още, че осигурените средства за борба с бежанската вълна в Гърция от 2015 насам достигат 1 млрд. евро.