Вие сте тук

Представиха състава и приоритетите на служебното правителство

Дата на публикуване: 
петък, 27 Януари, 2017 - 10:49

Президентът Румен Радев представи структурата, състава и приоритетите на служебното правителство с премиер проф. Огнян Герджиков. След церемонията досегашният министър-председател Бойко Борисов и Огнян Герджиков ще разговарят на четири очи, предаде БНР.

Служебното правителство има ясно очертани приоритети - осигуряване на нормалното функциониране на държавата до следващото легитимно правителство, провеждането на честни избори, подготовката на председателството на Съвета на Европейския съюз, каза президентът Румен Радев на церемонията в Гербовата зала на "Дондуков" 2.

От днес България ще бъде управлявана от служебно правителство, то ще работи в сложна вътрешнополитическа и международна обстановка. В предизборния период междупартийният дебат се изостри, геополитическата среда е нестабилна и непредсказуема. Всички разбираме, че в тази сложна ситуация на страната е необходима сигурност, стабилност, изпълнение на важните задачи за обществото и държавата, допълни президентът.

Служебното правителство няма как да изпълни пълноценно своите задачи, ако не извърши задълбочен експертен анализ на състоянието на всяко едно министерство и на държавата като цяло. Ще настоявам, при установяване на случаи на порочни практики в управлението, довели до ощетяване на държавата, тези случаи да бъдат осветлени и прекратени. Ще следя отблизо за нулева толерантност на служебното правителство към случаите на корупция. За почтенност и прозрачност в работата на министрите и на администрацията. Ще следя за спазването на върховенството на закона. Призовавам служебното правителство да запази надпартийност и институционален суверенитет в развихрилата се вече предизборна борба и мъдрост в управлението на държавата. На добър час!

Със свой указ президентът назначи от днес служебно правителство на България с премиер Огнян Герджиков. Министрите са 19. Служебните вицепремиери са четирима - Илко Семерджиев - по социални политики; Стефан Янев - по вътрешен ред и сигурност; Малина Крумова - по европейските фондове; Деница Златева - по подготовката на българското председателство на Съвета на ЕС-2018.

Илко Семерджиев е и служебен министър на здравеопазването, а Стефан Янев - служебен министър на отбраната.

Служебен министър на вътрешните работи е Пламен Узунов; служебен министър на финансите е Кирил Ананиев; служебен министър на труда и социалната политика е Гълъб Донев. Спас Попниколов е служебен министър на регионалното развитие и благоустройството; Николай Денков - служебен министър на образованието и науката; Ради Найденов - служебен министър на външните работи.

Служебен министър на правосъдието е Мария Павлова; на културата - Рашко Младенов; на околната среда и водите - Ирина Костова; на земеделието и храните - Христо Бозуков.

Христо Алексиев е служебен министър на транспорта, информационните технологии и съобщенията; Теодор  Седларски - служебен министър на икономиката; Николай Павлов - служебен министър на енергетиката; Стела Балтова - служебен министър на туризма; Даниела Дашева - служебен министър на младежта и спорта.

В първите дни от мандата си държавният глава разпусна парламента и насочи избори за 26-и март. Назначи и служебно правителство, което трябва да организира предсрочния парламентарен вот. Кабинетът започва работа днес след официално представяне в президентството.

Това е петото служебно правителство в най-новата ни история. През 1994 година президентът Желю Желев назначава служебен кабинет с премиер Ренета Инджова. Три години по-късно президентът Петър Стоянов назначава второто служебно правителство с премиер Стефан Софиянски.

Отиващият си кабинет управлява половин мандат. Бойко Борисов за втори път предава управлението на служебен министър-председател. Първият път през 2013 г. – на Марин Райков. През 2014 г. се завърна на поста, пое го отново от служебен премиер Георги Близнашки. Преди две години отиващият си кабинет заработи с 40 вицепремиери, но след отказа на АБВ да подкрепя управлението Ивайло Калфин си тръгна. В двете години си тръгнаха първо МВР министърът Веселин Вучков, а проф. Тодор Танев бе заменен на поста в образованието от Меглена Кунева.