Вие сте тук

Владимир Кисьов: Олигархията не обича правила

Дата на публикуване: 
четвъртък, 29 Декември, 2016 - 13:55

Явно българските граждани имат доверие в ЕС и в правилата, които са установени там и се стремят към повече правила – нещо, което липсва в нашата държава. Така Владимир Кисьов от Европейския инситут коментира пред "Хоризонт" последните данни на Евробарометър, според които българското правосъдие е рекордьор по недоверие (само 17% доверие при средно за целия ЕС 51% - бел.ред.) в ЕС:

Да си сложим ръка на сърцето: какво се случи през последните години в съдебната реформа, има ли такава, колко бързо се гледат делата, в коя друга държава съдии излизат на протест срещу бранша си, срещу ВСС… Това насажда допълнително недоверие в гражданите срещу самата система. Тези факти са абсолютно тревожни.

Много отдавна, още от началото на прехода затворите са затворени за министри, допълни Кисьов, анализирайки паралела с правосъдната система на Румъния:

Олигархията и мафията не обичат правила, а те си имат достатъчно голямо лоби в парламентите не само в България, в цяла Европа - да не допускат и установяване на такива правила, които гарантират много по-голям контрол в това, което се случва в обществото. Не ме учудва, че трудно пробиват, трудно приемат правилата, антикорупционни закони, правилата за обществените поръчки, за повече публичност, повече отчетност – на магистрати и т.н.

Цялото интервю може да чуете тук