Вие сте тук

ЕС санкционира още 6 руски депутати заради окупацията на части от Украйн

Дата на публикуване: 
сряда, 9 Ноември, 2016 - 14:09
Тема: 
Европейският съюз включи още 6 руски депутати в списъка със санкциите заради окупацията на части от Украйна, съобщи БНР. Те бяха избрани на проведените незаконно избори за държавна Дума на територията на анексираните Крим и Севастопол. Вотът не беше признат от ЕС тъй като той смята анексията на Крим за нарушение на международното право. 

Забранява се пътуването и се замразяват авоарите на Руслан Балбек, Константин Бахарев, Дмитрий Белик, Андрей Козенко, Светлана Савченко и Павел Шперов. Решението беше гласувано снощи от Съвета на министрите на ЕС, но излезе днес в официалния вестник на съюза. Така, общият брой на санкционираните лица става 152.

Списък на лицата, посочени в член 1

 

Име

Идентифицираща информация

Основания

Дата на вписване

„152.

Ruslan Ismailovich BALBEK

Руслан Исмаилович

Бальбек

Дата на раждане: 28.8.1977 г.

Място на раждане: Бекабад, Узбекска ССР

Член на Държавната дума, избран от незаконно анексираната Автономна република Крим.

Заместник-председател на Комисията по етични въпроси в Думата.

През 2014 г. Балбек е назначен за заместник-председател на Съвета на министрите на т.нар. „Република Крим“ и работи в това си качество за присъединяването на незаконно анексирания Кримски полуостров към Руската федерация, за което е награден с медал „За защита на Република Крим“. Подкрепя анексирането на Крим в публични изявления, включително в профила си на „Единна Русия“ (Кримска регионална структура) и в статия, публикувана на уебсайта на НТВ на 3 юли 2016 г.

9.11.2016 г.

153.

Konstantin Mikhailovich BAKHAREV

Константин Михайлович

Бахарев

Дата на раждане: 20.10.1972 г.

Място на раждане: Симферопол, Украинска ССР

Член на Държавната дума, избран от незаконно анексираната Автономна република Крим.

Член на Комисията за финансовите пазари в Думата.

През март 2014 г. Бахарев е назначен за заместник-председател на Държавния съвет на т.нар. „Република Крим“, а през август 2014 г. — за първи заместник-председател на този орган. Признава личното си участие в събитията от 2014 г., довели до незаконното анексиране на Крим и Севастопол, което той публично подкрепя, включително в интервю, публикувано на уебсайта gazetakrimea.ru на 22 март 2016 г. и на уебсайта c-pravda.ru на 23 август 2016 г. Награден е с орден „За вярност към дълга“ от „властите“ на „Република Крим“.

9.11.2016 г.

154.

Dmitry Anatolievich BELIK

Дмитрий Анатольевич

Белик

Дата на раждане: 17.10.1969 г.

Място на раждане: Кулар, Уст-Янски район, Якутска автономна ССР

Член на Държавната дума, избран от незаконно анексирания град Севастопол.

Член на Комисията по данъчно облагане в Думата.

Като член на общинската администрация на Севастопол през периода февруари—март 2014 г. подкрепя действията на т.нар. „народен кмет“ Алексей Чалий. Публично признава участието си в събитията от 2014 г., довели до незаконното анексиране на Крим и Севастопол, което той публично защитава, включително на личния си уебсайт и в интервю, публикувано на уебсайта nation-news.ru на 21 февруари 2016 г.

За участието си в процеса на анексиране е награден с руски държавен орден „За заслуги към отечеството“ - втора степен.

9.11.2016 г.

155.

Andrei Dmitrievich KOZENKO

Андрей Дмитриевич

Козенко

Дата на раждане: 3.8.1981 г.

Място на раждане: Симферопол, Украинска ССР

Член на Държавната дума, избран от незаконно анексираната Автономна република Крим.

Член на Комисията за финансовите пазари в Думата.

През март 2014 г. Козенко е назначен за заместник-председател на Държавния съвет на т.нар. „Република Крим“. Публично признава участието си в събитията от 2014 г., довели до незаконното анексиране на Крим и Севастопол, което той публично защитава, включително в интервю, публикувано на уебсайта gazetacrimea.ru на 12 март 2016 г. За участието си в процеса на анексиране е награден с медал „За защита на Република Крим“ от местните „власти“.

9.11.2016 г.

156.

Svetlana Borisovna SAVCHENKO

Светлана Борисовна

Савченко

Дата на раждане: 24.6.1965 г.

Място на раждане: Белогорск, Украинска ССР

Член на Държавната дума, избран от незаконно анексираната Автономна република Крим.

Член на Комисията по култура в Думата.

От 2012 г. е член на Върховния съвет на Автономна република Крим, а от март 2014 г. подкрепя присъединяването на незаконно анексираните Крим и Севастопол към Руската федерация. През септември 2014 г. Савченко е „избрана“ в Държавния съвет на т.нар. „Република Крим“. Неколкократно защитава незаконното анексиране на Крим и Севастопол в публични изявления, включително в интервюта, публикувани на уебсайта c-pravda.ru на 2 април 2016 г. и 20 август 2016 г. Наградена е с руски държавен орден „За заслуги към отечеството“ - втора степен през 2014 г. и с орден „За вярност към дълга“ от „властите“ на „Република Крим“ през 2015 г.

9.11.2016 г.

157.

Pavel Valentinovich SHPEROV

Павел Валентинович

Шперов

Дата на раждане: 4.7.1971 г.

Място на раждане: Симферопол, Украинска ССР

Член на Държавната дума, избран от незаконно анексираната Автономна република Крим.

Член на Комисията по въпросите на Общността на независимите държави (ОНД), евразийската интеграция и връзките със съотечествениците в Думата.

През септември 2014 г. Шперов е „избран“ в Държавния съвет на т.нар. „Република Крим“.

Публично признава, включително в интервю, публикувано на уебсайта ldpr-rk.ru на 3 септември 2016 г., ролята си в събитията от 2014 г., довели до незаконното анексиране на Крим и Севастопол, и по-специално ролята си за организирането на референдума за незаконното анексиране на полуострова.

9.11.2016 г.“