Вие сте тук

ЕС постигна споразумение с Афганистан за управление на мигрантските потоци

Дата на публикуване: 
вторник, 4 Октомври, 2016 - 10:36
Тема: 

Европейският съюз съобщи вчера, че е постигнал споразумение с Афганистан за управление на мигрантските потоци, предаде Франс прес, цитирана от БТА.

То по-конкретно улеснява връщането в родината им на афганистанците, на които е било отказано убежище в ЕС. Споразумението бе постигнато в навечерието на голяма донорска конференция за Афганистан в Брюксел, отбелязва АФП.

На 4 — 5 октомври Европейският съюз и правителството на Афганистан съвместно ще бъдат домакини на конференцията за Афганистан в Брюксел. Участие ще вземат повече от 70 страни и 20 международни организации и агенции.

Конференцията ще даде възможност на правителството на Афганистан да изложи своето виждане за пътя напред и да представи постигнатото в областта на реформите. Очаква се международната общност да заяви своята трайна политическа и финансова подкрепа за страната.

Next week, I open the Brussels Conference on Afghanistan with @ashrafghani and meet Andorra PM Martí: https://t.co/lQ69ACr7H7 #AfghanConf pic.twitter.com/VEECe7hb6k

— Donald Tusk (@eucopresident) September 30, 2016

Председателят на Европейския съвет Доналд Туск, върховният представител Федерика Могерини и Невен Мимица — комисарят, отговарящ за сътрудничеството за развитие, ще представляват Европейския съюз. Президентът Ашраф Гани и министър-председателят д-р Абдула Абдула ще представляват Афганистан.

Очаква се конференцията да постави акцент на три нива:

  • съвместните усилия на международната общност и Афганистан за повишаване на ефективността на трайната международна подкрепа и финансиране въз основа на нова рамка за национално развитие на Афганистан
  • усилията на Афганистан за реформи, включително за икономически реформи, установяване на принципите на правовата държава, по-добро управление на публичните финанси и борба с корупцията, така че да се осигури предоставянето на най-важните услуги и обществени блага
  • регионалните усилия за подкрепа на политическия процес към мир и трансгранично икономическо сътрудничество

Миналата година Афганистан бе на второ място след Сирия по брой кандидати за убежище в ЕС (близо 180 000). Тази тенденция се запазва и през тази година, като само през второто тримесечие 50 300 афганистанци са подали молба за убежище в съюза, две трети от които в Германия.

Миналата седмица британският вестник "Гардиън" писа, че ЕС е поставил таен ултиматум на Афганистан да приеме споразумението, ако иска да продължи да получава финансова помощ.