Вие сте тук

Референдумът в Унгария отхвърли квотите за мигранти, но е невалиден

Дата на публикуване: 
понеделник, 3 Октомври, 2016 - 09:56
Тема: 

Унгарците категорично отхвърлиха на референдум мигрантските квоти на Европейския съюз, но гласуването беше признато за невалидно заради ниска избирателна активност, предаде Асошиейтед прес, цитирана от БТА.

Правителството обяви "съкрушителна победа", но анализатори определиха резултата като "смущаващо, но не напълно катастрофално поражение" за министър-председателя Виктор Орбан.

Според оповестените данни 98,3 процента от унгарците, гласували на референдума, са подкрепили правителството, отхвърляйки каквито и да е задължителни квоти на ЕС за приемане на бежанци. Избирателната активност обаче е била 43,9 процента - под прага от 50 процента, необходим, за да бъде признато гласуването за действително.

Орбан приветства "забележителния" резултат от референдума и каза, че гласуването трябва да бъде взето предвид от тези, които вземат решенията в общността, посочва Ройтерс.

"Тринайсет години след като голямо мнозинство от унгарците гласува на референдум за присъединяване към ЕС, днес унгарците отново направиха така, че гласът им да се чуе по европейски въпрос", заяви снощи Орбан на пресконференция.

"Ние постигнахме забележителен резултат, защото надминахме резултата от референдума за присъединяването", каза той.

Орбан заяви, че ще предложи да бъде внесено изменение в унгарската конституция, така че резултатът от референдума да получи законова сила.

Външният министър на Люксембург Жан Аселборн каза, че ниската избирателна активност на референдума е била "пасивна съпротива" на унгарците срещу курса на правителството на Орбан, отбелязват ТАСС и ДПА.

"Това не е добър ден за Орбан и не е толкова лош за Унгария и ЕС", заяви той.

Според него унгарците са показали, че са по-проевропейски настроени от своето правителство.

"Надявам се, че ние в ЕС последователно ще застанем на страната на мнозинството унгарци и против курса на унгарското правителство. Унгария заслужава нашето доверие", заяви Аселборн.

/БТА/