Вие сте тук

Добре подготвеният екип е ключ към успеха на председателството

Дата на публикуване: 
четвъртък, 29 Септември, 2016 - 16:08

"Добре подготвеният екип е ключ към успеха на председателството. Вярвам във вас, както вярвах в екипа си при присъединяването на България към ЕС“. С тези думи вицепремиерът по координация на европейските политики и институционалните въпроси и министър на образованието и науката Меглена Кунева се обърна към експертите при откриването на Националната програма за обучение на екипа на Българското председателство на Съвета на ЕС. Събитието се състоя в Дома на Европа, на 28 септември 2016, непосредствено преди началото на първия курс. В официалното откриване участва също ръководителят на Представителството на Европейската комисия у нас Огнян Златев, който изрази увереност, че със съвместни усилия ще осъществим едно чудесно председателство.

България има армия от подготвени експерти, които познават в детайли европейските политики в областта на земеделието, културата, транспорта… Целта на обучителната програма са практическите умения – комуникационни и лидерски, посочи вицепремиерът Кунева. Тя подчерта, че председателството на Съвета на ЕС е уникална възможност да балансираме интересите на различните страни, за предусещаме коя държава е готова да отстъпи крачка назад, за да напредне Европа с две крачки напред.

Първият курс, в който участват държавни служители – бъдещите ръководители на работни групи по време на председателството, е практически насочен, а лектори са чуждестранните експерти Жантин ван Бакел и Карло Джакобучи, участвали пряко в Холандското и Италианското ротационното председателство. Те ще споделят опита си в подготовката и провеждане на председателството, в отношенията с основните играчи – държавите в триото, страните-членки, Генералния секретариат, Европейската комисия и Европейския парламент. Участниците в обучението ще дефинират цели, ще правят календар на събитията, ще се подготвят за водене на работни срещи, заседания на Съвета, триалози.

Курсът е базов за следващите обучения, организира се от Института за публична администрация, а до края на 2016 година през него ще преминат около 1000 държавни служители.

 

 

В същот време стана ясно, че създадените през миналата година четири тематични работни групи за подготовка на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. преустановяват работата си, реши още кабинетът. По основните направления на председателството са определени координатори в лицето на заместник министър-председателите и ресорните министри. Те поемат функциите, изпълнявани досега от тематичните работни групи, свързани с актуализиране на членовете на екипа на председателството и тяхното обучение; изпълнението на бюджета; провеждането на централизирани обществени поръчки; протокола, логистиката и организацията на събитията, комуникационната стратегия и културната програма, приоритетите и програмата на председателството.

Промяната в подхода и модела на координация налага закриването на Националния щаб за подготовката и провеждането на Председателството. В същото време, са прецизирани функциите на Националния център по подготовката и провеждането на Председателството.

Изместването на председателството за периода 1 януари – 30 юни 2018 г. наложи преосмисляне и промяна на подхода на координация на подготовката и провеждането на Българското председателство. С приетите промени в националния механизъм за координация на подготовката и провеждането на председателството е въведен модел на по-ефективна координация, гарантиращ високата ангажираност на членовете на Министерския съвет.