Вие сте тук

Генералният секретариат на Съвета на ЕС ще обучава екипа на нашето председателство

Дата на публикуване: 
понеделник, 19 Септември, 2016 - 17:23

Генералният секретариат на Съвета на ЕС ще проведе безплатни практически обучения за екипа на Българското председателство. В тях ще участват председателите и заместник-председателите на работни групи, които са около 300 човека, съобщи пресцентъра на МС.

За това се договориха заместник министър-председателят по координация на европейските политики и институционалните въпроси и министър на образованието и науката Меглена Кунева и генералният секретар на Генералния секретариат на Съвета на ЕС Джепе Транхолм-Микелсън. Срещата се състоя днес в рамките на посещението на вицепремиера Кунева в Брюксел. В нея участваха също директорът на Центъра за подготовка на председателството посланик Любомир Иванов и заместник-директорът Евгения Колданова.

Българската страна поиска от Генералния секретариат тренингите да се фокусират върху практическите аспекти на председателството – как се подготвя и провежда триалог между комисията, парламента и съвета, какви са правилата за ефективно водене на работните групи, добри практики за работа с преводачите и т.н.В рамките на срещата бе обсъден въпросът за координацията на различните формати на съветите на Съвета на ЕС по време на ротационните председателства, както и актуални въпроси за работата на институциите на ЕС – парламента, ЕК, Генералния секретариат.

По-рано днес вицепремиерът Меглена Кунева проведе работни срещи с представители на Европейската служба за гражданска инициатива ECAS и на различни европейски институции.

Утре тя ще участва в заседанието на Съвет „Общи въпроси“.