Вие сте тук

Европейският съюз ще предостави 160 млн. евро на България за управление на границите

Дата на публикуване: 
събота, 17 Септември, 2016 - 11:32
Тема: 

Европейската комисия одобри искането на България за спешна помощ и отпусна 108 милиона евро за управление на границите и справяне с бежанския поток. Решението следва изявлението на председателя на Европейската комисия Жан Клод Юнкер в края на среща на 27-те държавни и правителствени ръководители от ЕС в Братислава, която се проведе на 16 септември,  и е в резултат на постоянните контакти на ЕК с българските власти през последните месеци.

Жан-Клод Юнкер, председател на ЕК: „България няма да бъде оставена сама и това е благодарение на многобройните интервенции на българския премиер. По време на разговорите днес Европейският съвет реши 108 млн. евро да бъдат отпуснати за нуждите на България. Целта ни е тази сума да достигне 160 млн. евро, каквото е искането на българския премиер Бойко Борисов. Следващите дни и седмица ще направим необходимото, ще намерим механизмите, за да намерим тези средства”, подчерта председателят на Европейската комисия.

През последните седмици дискутираме непрестанно ситуацията с българския премиер и какво трябва да се направи. Коментирах и в сряда по време на речта ми, че за Българи трябва да бъдат изпратени 200 офицери на Фронтекс и също така да бъдат осигурени веднага пари за коли, които са необходими за охрана на границата.“

Бойко Борисов: „Не мога да си спомня досега страната ни да е посочвана с отделно решение и целево да се направи нещо за България. Доволен съм от желанието и амбициозността на всички нас да се отговори на популизма и национализма.“

„Днес (16 септември – бел.ред) видях в колегите желание и амбиция в Европа да става още по-добре. България е пример, че след като посочихме проблема, може и бързо да действа Европейската комисия.“

„Днес чешкият премиер Свободка каза, че иска във всяко публично изказване на колегите, което ще направят, да се посочи, че заради добрата работа България ще бъде поощрявана. Това е оценка за работата ни.“

Димитрис Аврамопулос, комисар за миграцията и вътрешните работи, каза: "От самото начало Комисията подкрепя всички страни членки, за да се справят с бежанската криза и България не е изключение. Оценяваме високо усилията и ангажимента на българските власти в работата им по управление на външната граница на Европейския съюз. Бързото обработване на молбата на българските власти показва, че сме готови да отпуснем допълнителна помощ, когато тя е необходима, и че България, като външна граница, получава пълната ни подкрепа. Външната граница на една страна членка е външна граница на целия Европейски съюз."

Средствата ще бъдат използвани, за да се подкрепи управлението на бежанските потоци, да се подобри капацитета на службите, които работят с бежанци и да се засилят наблюдението и контрола по границата.

Комисията ще продължи и с бързата оценка на получено от България допълнително заявление за спешна помощ в размер на още 52 милиона евро.

Европейската комисията и агенциите на Европейския съюз вече оказват финансова и оперативна помощ на България. Общо 173 служители по линия на Фронтекс са в България след искане за помощ от страна на българските власти, подадено в края на юли. Както председателят Жан-Клод Юнкер обяви в речта си за Състоянието на съюза на 14 септември, Комисията – заедно с Фронтекс и страните членки – работи да осигури поне 200 допълнителни граничари и най-малко 50 нови патрулни коли за охрана на границите от октомври.

До момента Комисията е одобрила 12 милиона евро спешна допълнителна помощ за България за справяне с бежанската криза. Те са насочени към осигуряване на подслон, храна и лекарства на пристигащите бежанци, както и екипировка на българските гранични полицаи. В допълнение страната има достъп до 91 милиона евро за миграция и опазване на външните граници на ЕС за периода 2014-2020.