Вие сте тук

Приоритети на Председателството - Мигрантската криза, икономическият растеж и общият енергиен пазар

Дата на публикуване: 
понеделник, 12 Септември, 2016 - 13:01

Мигрантската криза, икономическият растеж и общият енергиен пазар ще са сред приоритетите на българското председателство на Съвета на Европейския съюз, съобщава БНР, като цитира на съвместна пресконференция на вицепремиера Меглена Кунева с директора на Националния център по подготовката и провеждането на Българското председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. посланик Любомир Иванов.

Ръководителят на националния център по подготовка Любомир Иванов ще обсъжда в естонската столица Талин работата на т.нар. "Тройка" - Естония, България и Австрия.

Председателството и на трите държави беше изместено с шест месеца напред заради решението на Великобритания да напусне Съюза.

За първи път в новия формат се обсъждат приоритетите по време на председателството на Съвета на Европейския съюз, което страната ни ще поеме от Естония и ще предаде на Австрия. Според Любомир Иванов, който ръководи националния център за подготовка, приемствеността по ключовите теми е изключително важна. Затова в Талин той ще постави въпроса за въвеждането на т.нар. "интелигентни граници":

Защото един от големите проблеми в ЕС и въобще в Европа е, че е много трудно да се ориентираме кои са наистина хората, които се спасяват от тежки кризи и кои се възползват от ситуации, включително, представяйки съвършено погрешна информация.

Иванов обърна внимание на твърдата позиция на Австрия по темата за миграционната криза:

Синята карта, която донякъде наподобява концепцията за зелена карта в САЩ, само че в по-сложна конфигурация, тъй като ЕС е все пак съюз, а не е единна държава.

Чувствителността на Австрия и Естония по енергийните теми ще направи ключова темата за свързаността:

В сравнение с много страни от ЕС, които отдавна са развили колективност, реверсиране и прехвърляне на енергийни потоци от една посока в друга, страните от Централна и Източна Европа, по някакви причини, имат по-голямо предизвикателство, особено ние.

За подготовката на българското председателство, което ще е през първата половина на 2018 година, ще бъдат проведени редица обучения на кадри. Също така ще бъде извършен основен ремонт на редица сгради, сред които НДК.

Вече има оферти за обучение на 1700 души от българската администрация във връзка с председателството ни на Съвета на ЕС, като обучението ще започне интензивно от януари и трябва да приключи до октомври догодина.

Това каза вицепремиерът Меглена Кунева, цитирана от БТА. Българската администрация всъщност е доста подготвена, коментира тя. Според нея проблемът е в координацията, например как да се координира интересът на околната среда с този на промишлеността.

Кунева изрази притеснение "как комуникираме България навън и как комуникираме Европа в България". Досега от националния бюджет няма даден нито лев за българското председателство на Съвета на ЕС, всички пари дотук са давани през т.нар. комуникационна стратегия, уточни Кунева и допълни, че на този етап средствата са много скромни.

На въпрос как оценява хипотезата, в която българското правителство сменя кандидатурата си за генерален секретар на ООН, Меглена Кунева каза, че не е добре да се говори по хипотези и не е сериозно да коментира публикации в пресата.

Част от пресконференцията може да видите в Youtube канала на агенция BGNES